04.12.2023 г.

    Председателят на Сметната палата Димитър Главчев взе участие в X-та Годишна международна конференция за интегритет, чийто основен фокус бе борбата с корупцията. Събитието традиционно събира на едно място ръководители на върховни одитни институции (ВОИ) от цял свят, както и представители на правоохранителните органи и академичните среди. Сред лекторите на форума бяха г-н Бруно Дантас, ръководител на ВОИ на Бразилия и председател на управителния съвет на ИНТОСАЙ, както и г-н Джийн Додаро, генерален контрольор и ръководител на ВОИ на САЩ.

    По време на обсъжданията бяха разгледани различните инструменти за превенция и противодействие на корупцията, като наред с наказателноправните способи бе поставен акцент и на т.нар. „меки мерки“, сред които укрепването на етичната среда и интегритета в публичния сектор. Върховните одитни институции биха могли да подпомогнат този процес, като извършват одити на етичните системи на организациите от публичния сектор.

    Домакин на тазгодишната международна конференция бе г-н Нелсън Шак Ялта, генерален контрольор на Върховната одитна институция на Република Перу. Това е знаково, тъй като именно в Лима, Перу, през 1977 г. е подписана Декларацията от Лима за независимостта на върховните одитни институции - международно признат одитен стандарт ИНТОСАЙ П-1, която се превърна в основата на външния одит в публичния сектор.

    Председателят на Сметната палата Димитър Главчев проведе двустранна среща с г-н Нелсън Шак, на която представи напредъка на Сметната палата в борбата с корупцията. Той даде за пример текущата сертификация на институцията по стандарт ISO 37001 "Системи за управление за борба с подкупването“, както и новосъздаденото структурно звено за борба с корупцията, подкупването и прането на пари.

    Димитър Главчев връчи на ръководителя на ВОИ на Перу почетния плакет на Сметната палата и отправи покана към г-н Нелсън Шак Ялта да посети Сметната палата през 2024 г. за по-задълбочен обмен на опит между двете институции по отношение на ролята на външния одит в областта на борбата с корупцията и изграждането на интегритет в публичния сектор.