31.07.2023 г.

Народното събрание избра Димитър Главчев за председател на Сметната палата на заседанието си на 28 юли 2023 г. Кандидатурата му подкрепиха 148 депутати, 34 гласуваха "против", 6-ма се въздържаха.

Димитър Главчев положи клетва пред Народното събрание. Мандатът на председателя на Сметната палата е 7 години.

Г-н Главчев бе посрещнат днес в одитната институция от досега изпълняващия длъжността председател на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева, която символично му връчи ключа на председателския кабинет.

Г-н Главчев се запозна с ръководния екип на Сметната палата – одитните директори, началниците на отдели в одитните дирекции и ръководителите на другите структурни звена. Той заяви, че ще разчита много на тяхната професионална работа за изпълнение на отговорностите на институцията и подобряването на управлението в публичния сектор.

Поставен бе въпросът за необходимостта от привличане на компетентни и опитни кадри като одитори. Г-жа Грънчарова подчерта, че Сметната палата е получила подкрепа на Народното събрание за увеличение на трудовите възнаграждения на служителите в институцията. Тя благодари на целия екип на Сметната палата за високия професионализъм в изключително трудната ситуация през последните месеци.

След това бе отслужен водосвет за здравето, благоденствието и успешната работа на всички служители в Сметната палата. Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Българския патриарх Неофит, благослови присъстващите и от името на Негово Светейшество подари на Димитър Главчев диптих с икони на Христос и Божията майка. От целия екип на Сметната палата новият председател получи икона на  Света Богородица Седемстрелна.