25.06.2019 г.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков участва в кръглата маса - Ефективност на публичните разходи, която се проведе днес в Народното събрание.

Форумът, организиран от Фискалния съвет, бе открит от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Мариана Николова. Сред участниците бяха депутати, представители на EK, Международния валутен фонд, Световната банка, академичните среди, неправителствения сектор, водещи експерти, както и председателят на Сметната палата от 1995 до 2005 доц. Георги Николов.

Дискусиите преминаха в два панела: „Ефикасност и ефективност на публичните разходи“ с модератор Любомир Дацов – член на Фискалния съвет, и „Опитът на България при управлението на ефективността на публичните разходи“, с  модератор доц. д-р Григорий Вазов – член на Фискалния съвет.

Г-н Цветков направи презентация „С отчетност и прозрачност на публичния сектор към икономически растеж“ в първия панел.  Отчетността и прозрачността са част от доброто управление, посочи той и даде примери как с одитите си Сметната палата допринася за подобряването на ефективността на публичните разходи. След одита на изпълнението на общинските мерки в София за намаляването на замърсяването на въздуха с фини прахови частици и изпълнението на препоръките, ефектът е подобряване на качеството на въздуха в столицата със 17 на сто. А след одита за контрола върху биохраните и биопродуктите е подобрен контролът в търговската мрежа и потребителите са по-сигурни за качеството на тези продукти. По време на финансовите одити са извършени корекции на грешки във финансовите отчети на бюджетните организации за 2017 г. за 3.6 млрд. лв., а за 2018 г. – за 1,96 млрд. лв. Презентацията предизвика интерес и след нея председателят на Сметната палата отговори на въпроси.