01.03.2017 г.

Природоматематическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев" в Габрово, носеща името на първия председател на българската Сметна палата, получи символа на одитната институция. Поводът е 45 годишният юбилей на гимназията и 1 март – денят на официаното стартиране преди 136 години на Върховната сметна палата на България. Ученици от 12 клас в училището имаха нетрадиционен урок по история, в който разказаха какво биха поискали да направи Иван Гюзелев за тях и обществото ни, ако беше наш съвременник.

Статуетката - сокол върху скала от монети, бранещ държавното съкровище, беше изпратен заедно с поздравително писмо от председателя на Сметната палата Цветан Цветков до преподавателите и учениците от гимназията.

Ето какво написа Цветан Цветков на преподавателите и учениците от гимназията:

„Ако има нещо, което силно да ни крепи духом днес като народ и общество, това са нашите светли имена в историята. Всички те са работили предано за благото на народа ни, но следата, която някои от тях са оставили след себе си, е много по-разностранна и дълбока. Такъв пример е акад. Иван Гюзелев - вашият патрон и първият председател на Върховната одитна институция на България.

Трудно е да се изброят всички негови заслуги и вие ги знаете добре – учен и философ едновременно, общественик и новатор в образованието ни, поддръжник на освободителното движение, депутат-учредител на Търновската Конституция, автор на философски трудове и учебници, първи министър на просвещението, основател на първото ни застрахователно дружество.

В младата следосвобожденска България обаче се създава през 1880 г. важна държавна институция, която не трябва да позволява „изразходването на нито един сантим, който не е предвиден в бюджета". Така мислят първите ни законотворци и гласуват изцяло своето доверие именно на Иван Гюзелев да ръководи Върховната одитна институция на България. Тя започва да работи на 1 март 1881 г.

Вече 136 години ние се учим от честността и всеотдайността на първите български радетели за силна и модерна България и се опитваме да не забравяме техните уроци по родолюбие, законност и стремеж към знанието и прогреса.

Затова ви поздравявам за ежедневните ви усилия и успехи в усвояването на познанието - най-важната инвестиция, която всеки човек би могъл да направи в себе си. За тази кауза са се борили акад. Гюзелев и всички български просветители - младите хора в България да са умни и образовани, да развиват и доказват пред света интелигентността си и да помагат на обществото ни да върви напред. Силно вярвам и занапред да не се предавате!„

Директорката на ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" Цветана Кюмюрджиева благодари за подаръка към училището и сподели, че това е началото на едно много добро сътрудничество.