03.08.2023 г.

Новият председател на Сметната палата Димитър Главчев е популярен икономист и финансист. Бивш председател и заместник-председател на Народното събрание и депутат в шест парламента от ГЕРБ, той е един от инициаторите за приемането на нов Закон за Сметната палата през 2010 година. Законът променя модела за управление на върховната одитна институция от колегиален на едноличен – тип „генерален одитор“. Идея на Димитър Главчев, намерила място в закона, е създаването на Консултативен съвет, който се избира от парламента. Съветът осъществява страничен професионален прочит на определени аспекти от дейността на Сметната палата.

– Господин Главчев, коя беше първата мисъл, която мина през главата ви, когато влязохте в кабинета си в Сметната палата?

– Първата ми мисъл беше, че ми предстои ново предизвикателство. Първата ми задача е да внеса спокойствие, да се запозная с работещия екип на институцията, както и с детайлите на предстоящите предизвикателства. Не съм си мислил нещо специално, влизам в Сметната палата да върша професионално работата, за която ми е гласувано доверие. Надявам се, че ще „плувам в свои води“ и ще бъда полезен с дългия си стаж в областта на одита. Радвам се, че ще съчетая експертизата си и в сферата на одитирането и контрола на бюджетни средства.

– Да следиш за изпълнението на бюджета по време, когато икономическата ситуация у нас не е особено окуражаваща, е нелека задача. Колебаехте ли се, преди да поемете поста и кой ви отправи предложението?

– Не съм имал колебания, благодарен съм на колегите, гласували ми доверие. В последните години, поради международната обстановка има множество предизвикателства пред развитието на икономиката, така че тенденцията не е от вчера или днес. Смятам, че имаме възможност да участваме в процеси, в които всеки специалист в областта си да бъде полезен. В този смисъл „нелеката“ обстановка не ме притеснява. Нашата задача е да бъдем гарант за всеки похарчен лев на данъкоплатеца и аз се отнасям изключително сериозно към тази задача.

– Повече в свои води ли ще се чувствате в Сметната палата, отколкото в парламента, все пак образованието ви е икономическо?

– Не правя такива паралели. Има много работа в областта на финансите и икономиката, имаше много какво да се направи и в парламента. В този смисъл там се чувствах също много на мястото си. Опитът ми в Народното събрание ще бъде много ценен и в Сметната палата. Познавам законодателния процес, с колегите работя чудесно, сигурен съм, че и в Палатата ще срещна доказани специалисти, с които да изпълняваме задачите си. Нека не прозвучи нескромно, но нямам притеснения в професионално отношение за дейността ми в Палатата. Напротив, смятам че имам много с какво да съм полезен.

– С какво са свързани най-големите ви страхове, свързани с работата?

– Една ваша колежка ме беше попитала как ще устоявам на опити за лобизъм и натиск, аз съм диалогичен, но принципен човек и много се надявам да не се изправям пред такъв избор. Вярвам, че последните години все повече сме се научили нещата да не стават „по втория начин“ и ще има все по-малко такива желания. Надявам се да се сработя с колегите, както и да успея да изпълня задачите, които съм си поставил за утвърждаване на Сметната палата като една от най-важните институции.

– Съществуват различни интерпретации за финансовата стабилност на държавата. Каква е вашата?

– Смятам, че е важно България да има финансова дисциплина. Да се придържаме към нисък дефицит, като същевременно извършим всички плащания. Трудно се прави бюджет в такава крехка конфигурация, но вярвам, че парите са разпределени добре. Има отделени повече средства за заплати в сектори, където е необходимо, дадени са пари за приоритетни в последните години сектори като образование. Предвидени са достатъчно буфери, така че да бъде обрана разликата в растежа, прогнозиран от БНБ на 1%,след като бюджетът беше изготвен при ръст от 1,8%. Положителното е, че има редовен бюджет, има значително завишаване на социалните плащания, както и средства за капиталови разходи в размер на 8 милиарда лева. Надявам се да има проекти, където да бъдат реализирани. Всички сфери получават достатъчно средства при запазване на финансовата стабилност.

– Прогнозата ви кога ще влезем в еврозоната? Готови ли сме според вас и защо у нас се чуват толкова гласове срещу еврото?

– Не съм чул чак толкова гласове против, напротив нагласите ми се струват по-скоро „за“. Имаме достатъчно опит от други държави, наскоро приели еврото, гражданите на които приветстват мярката. Спестяват се средства от превалутиране, лихвите са по-ниски и много важно – много по-лесно и бързо се прави бизнес с международни партньори. Не мисля, че хората трябва да имат притеснения от въвеждането на еврото. Една добра комуникационна кампания в случая би свършила чудесна работа, за да са спокойни гражданите, че няма да има злоупотреби.

– Одобрявате ли приетия бюджет и смятате ли, че в него има пробойни?

– Смятам, че бюджетът беше максималното, което можеше да се постигне. Това е редовен бюджет, показва приоритетите, заложени от правителството. Повечето сектори получават увеличение на средствата при заявка за запазване на финансовата стабилност.

– А имате ли идеи за по-добро управление на публичните средства, каквато всъщност ще бъде основната ви задача?

– Идеи имам, но първо бих искал да се запозная с работата в институцията по-подробно, да обсъдим с колегите къде бихме могли да бъдем по-ефективни и едва тогава могат евентуално да се правят предложения към народните представители, тъй като едни такива промени минават през законодателни промени. Така че още е много рано да обсъждаме такова нещо, но ако има такива идеи за по-ефективен контрол на публичните средства или пък промени, касаещи Сметната палата, те ще бъдат представени и на медиите. Засега такива не се обсъждат.

– Каква оценка бихте дали на Асен Василев като финансов министър? Срещахте ли се с него след вашия избор?

– Не бих си позволил да давам публични оценки за когото и да било. Надявам се, че г-н Василев има воля и желание да се справи с нелеката задача да управлява публичните финанси и това ще се докаже с резултати във времето.

– Работата ви ще изисква да общувате често и с шефа на НАП Румен Спецов. Познавате ли се? Мислите ли, че държавата се справя със събирането на данъците?

– Не се познавам лично с г-н Спецов, но както казвате, в процес на работа ще имаме комуникация. Разбирам се и работя добре с повечето колеги.

– Любопитно е как оценявате първите месеци на управлението на това правителство. Има ли категоричен успех, за който бихте поздравили колегите си?

– Отчитам факта колко трудно и с какви компромиси се реализира това редовно правителство и смятам, че това само по себе си е успех. За България беше важно да има редовен кабинет, единна политика, предвид належащите за решаване проблеми вътре в страната, както и усложнената международна обстановка. Нека видим какво ще реализира правителството, все още е минало малко време от конструирането му, но пък веднага трябваше да се решават важни теми – да се приема бюджет, да се види Планът за възстановяване. Предстои решаване на задачи като Шенген, Еврозона, така че няма да е лесно, но аз съм оптимист.

– Какъв хоризонт на управление давате на тази власт? Според някои анализатори местните избори може да се окажат препъникамък за дълголетието й?

– Има достатъчно анализатори, които слушам, с оценки за продължителността на правителството, че и аз да се включвам с такива времеви контури. Действително беше трудно конструирането на правителството, намирането на общ език при толкова различни партии, но смятам, е видно, че нещата започват да работят. Ще видим местните избори дали ще повлияят, предстои да наблюдаваме процесите.

– Кой е най-важният извод, който си направихте след участието ви във властта?

– Не съм си правил такава равносметка и не се сещам в момента за нещо конкретно, което да съм си извадил като извод. Знаех с какво се захващам. В политиката не е лесно, има много неща, които не зависят само от добрите намерения на политиците. Може би съм бил по-доверчив към хората, защото подхождам открито по дадена тема. Важно е да се запази балансът във всичко, това мисля.

– Коя е илюзията, с която не бихте искали да се разделяте?

– На такава възраст съм, че откровено казано, не живея с илюзии. Ще ми се да вярвам в добрите намерения на хората.

– А има ли въпрос, чийто отговор продължавате да търсите?

– Професионално, мисля, че каквито въпроси имам, мога да си отговоря. По- скоро не съм си отговорил на философски въпроси, които ме вълнуват.

Автор: Иво ДИМИТРОВ