30.06.2015 г.

След кръгла маса, инициирана от Европейската сметна палата и Сметната палата на Република България, стана ясно, че младежката безработица у нас намалява, но повечето млади хора не искат да работят в реалния сектор. 

Гости в студиото на “Денят започва” бяха председателят на Сметната палата Цветан Цветков и Илиана Иванова, член на Европейската сметна палата.

Според Цветан Цветков по-важното е, че младите хора в България имат възможност да направят избор и за този избор са осигурени необходимите финансови ресурси. Дали ще бъдат чиновници или ще изберат да се реализират в реалния сектор е тяхно право, смята той. По негово мнение проблемът е в образованието. Одитът, извършен от Сметната палата, констатира, че произвежданите кадри от университетите не са съобразени с нуждите на пазара на труда и това е една от причините младите хора да не могат да се реализират.

Илиана Иванова обясни, че на европейско ниво са били предприети редици инициативи, като най-важната е "Гаранция за младежта". Целта на схемата е всяка държава да гарантира на младите хора до 25 години, че в рамките на четири месеца след като излязат от работа, обучение или образование, ще получат някаква оферта, и по този начин да им бъде гарантирано, че ще имат реализация. По програмата има 12.7 милиарда от Европейски социален фонд и инициативата за младежка заетост, плюс допълнителни пари от национално съфинансиране, обясни тя. За България за този програмен период има заделени общо по двете оси 220 милиона лева.