10.07.2023 г.

Главният прокурор е сезиран за 20 забавени одита, включени в годишната програма  на Сметната палата за периода 2016-2021 година.

Това съобщи председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева в интервю пред БНТ. Забавянето на одитите, повечето от които са на общини, не е позволило на одитната институция да прецени навреме законосъобразното управлание на публични средства на стойност над 1 милиард лева.

Госпожа Грънчарова уточни, че основната причина за бавенето на докладите са закъснели или непредставяни правни становища от  дирекция „Правно-нормативно осигуряване“, която е на пряко подчинение на председателя. Това се е случвало въпреки многократното изпращане на докладни записки от ресорния заместник- председател до тогавашния председател Цветан Цветков, които са станали достояние на цялата колегия. Но Цветков не е взел мерки за отстраняването на пропуските.

Процесът по приемането на доклади е потръгнал в нормален ритъм след решението на Народното събрание от 20 януари 2023 г. за освобождаването на Цветан Цветков от поста председател на Сметната палата, като са извършени промени в организацията на работата, включително в дейността на дирекция „Правно-нормативно осигуряване“, която активно подпомага одитната дейност.

Цялото интервю с председателя на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева