13.11.2023 г.

С 61% са се увеличили даренията от физически лица по време на кампанията за местните избори през тази година спрямо 2019 г. и този факт показва изсветляване на изборните финанси. Това заяви в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS председателят на Сметната палата Димитър Главчев.

Сметната палата ще извърши одит на приходите и разходите на участниците в изборите на 29 октомври т.г. и тогава ще бъде направен пълен анализ на финансирането на предизборната кампания. Ще бъдат одитирани всички участници с приходи и разходи над 1000 лв., заяви председателят на Сметната палата. До 8 декември и до 15 декември - при балотаж, участниците в изборите трябва да подадат своите отчети, които ще бъдат публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК).

Димитър Главчев поясни, че по време на одита Сметната палата ще поиска от НОИ и НАП информация дали доходите на дарителите съответстват на направените от тях дарения. Той даде пример, че в регистъра има общо 30 еднакви дарения и финансирания по 9500 лв. на един и същи участник в изборите, които правят впечатление.

Сериозен пропуск е, че в България още няма закон за лобизма, но такъв проект в момента се подготвя в Министерството на правосъдието със съдействието на Базелския институт за добро управление. Това е едно от условията за приема на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Базелският институт предлага Сметната палата да води регистъра на лобистите, съобщи Димитър Главчев.

Председателят на Сметната палата благодари на служителите и заместник-председателите на одитната институция за това, че през последните 3 месеца е свършена изключително много работа, като са приети общо 185 одитни доклада и е наваксано изцяло със закъснелите одити през годините.

Сметната палата сама изготвя одитната си програма, на база на одитни критерии и оценка на риска. Институцията одитира задължително всички общини с бюджет над 10 млн. лв. и веднъж на 4 години - тези с бюджет под 10 млн. лв. В одитната програма на институцията за 2023 г. са предвидени общо 319 одита, като 238 от тях са на общини. Констатациите показват, че особено малките общини имат недостиг на административен капацитет и ние ще работим активно с Националното сдружение на общините, за да подпомагаме тяхната добра отчетност, каза Димитър Главчев.

Цялото интервю вижте тук.