02.08.2023 г.

От 57 забавени през годините одити, само за 3-4 месеца са обработени 50 и са останали 7, които до месец най-вероятно ще бъдат предоставени. Това съобщи новият председател на Сметната палата Димитър Главчев в първото си телевизионно интервю на този пост в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

 „Сега възниква въпросът защо има забавени одити от 2013-15 г.“, посочи Димитър Главчев. Той поясни, че тези одити биха били полезни, ако информацията, която дават, е навременна. „Но ако говорим за събития, които са се случвали преди 10 г., трудно може да има някаква полза“, посочи председателят на СП. Той уточни, че нормалната давност на предоставените данни за престъпление е 3-годишна, ако се предприемат действия, тя се възобновява. "За много от случаите информацията, която сега ще се предостави, е почти безсмислена", каза Димитър Главчев. Той заяви още, че ще провери каква е причината за забавянето и акцентира, че неговата цел е това повече да не се допуска.

Димитър Главчев каза още, че най-важно сега е да се успокоят служителите на Сметната палата. Няма да има „чистка“, но ако някой не си върши работата, ще бъде потърсен друг, който да я свърши по-добре.

Главчев посочи още, че правната рамка, по която работи Сметната палата, е добра и ако се спазва, институцията ще работи добре.

Цялото видео с интервюто с Димитър Главчев – ВИЖТЕ ТУК