21.08.2023 г.

От петък на интернет страницата на Сметната палата е публикувана електронна брошура за местните избори на 29 октомври. В нея са посочени изискванията според Изборния кодекс към участниците във вота за общински съветници и кметове, съобщи председателят на Сметната палата в интервю за БТВ.

Той уточни, че няма промяна в начина за финансиране на партиите, защото не е променян законът. Те се финансират основно чрез субсидии и  дарения на физически лица. Не е голям процентът на даренията за тези, които имат регламентирани субсидии. Но за другите, които се явяват за първи път или нямат субсидии, възможността за финансиране е чрез дарения.

Димитър Главчев обясни, че образецът за декларациите за дарения не е променен,  преди парламентарните избори през април е бил разширен с цел изсветляване на произхода на средствата.  „Имаше известни спорове дали декларациите трябва да са толкова подробни.  Но когато това се прави, за да се  изсветлява дарението, има полза“, посочи председателят на Сметната палата. „Образците за декларации бяха разширени  за изборите през април. Но тогава имаме дарение от физическо лице от 500 000 лв. Значи физическите лица не се притесняват да правят дарения, когато парите им са светли“, каза още той.

Главчев обясни, че Изборният кодекс задължава участниците в изборите да попълват коректно данните и спазването на изискванията на закона е в техен интерес, защото в противен случай следват санкции. „Сметната палата ще продължи да разяснява какви са задълженията на участниците в изборите“, увери председателят.

Той посочи още, че до петък в Централната избирателна комисия /ЦИК/ са се регистрирали 132 партии, коалиции и инициативни комитети. Те имат задължение да поискат удостоверение от Сметната палата, че са си подавали отчетите през последните 3 г. коректно. До този момент  55, или над една трета, вече са го направили.

Димитър Главчев заяви, че  комуникацията с други институции е задължителна за работата на Сметната палата. „В Закона за СП е записано, че тя осъществява своята дейност независимо, но се отчита пред Народното събрание. Затова не виждам нищо лошо в срещите с народни представители и всеки политик е добре дошъл в Палатата, независимо от коя политическа сила е“, каза още председателят на одитната институция.

Цялото интервю - във видеото

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/dimitar-glavchev-ne-vizhdam-nishto-losho-politici-da-idvat-v-smetnata-palata.html