16.12.2023 г.

416 одитни доклада е приела Сметната палата през 2023 г. Това е повече от един доклад на всеки календарен ден, съобщи нейният председател Димитър Главчев в интервю за „Денят започва с Георги Любенов“ на БНТ. Той уточни, че от август, когато бе избран за председател на институцията, досега са приети общо 258 доклада. Още през септември е наваксано забавянето през годините, като са приети окончателно всички забавени 57 одита. „Благодаря на екипа на Сметната палата за изключително професионалната и добра работа“, каза председателят.

Димитър Главчев заяви, че работата на институцията е да прави констатации и препоръки и ако има съмнения за нарушения в одитираните обекти, да праща докладите на компетентните органи. Седем от докладите, приети през 2023 г., са изпратени на прокуратурата, най-много - на Министерството на финансите, на Министерски съвет - 213.

Проверено е изпълнението на над 600 препоръки и подпрепоръки. В повечето случаи препоръките се изпълняват, каза още председателят на Сметната палата.

Той припомни, че на 15 декември е изтекъл крайният срок за подаване на отчетите на участниците в изборите, като общият им брой е над 680 до края на вчерашния ден. През следващите две седмици предстои публикуването им на сайта на Сметната палата. След това ще бъдат извършени одити на участниците в изборите. Срокът за това е 6 месеца. По време на одитите ще бъде направена и проверка на съответствието на направените дарения с реалните доходи на дарителите, като ще се изиска информация от НОИ и НАП.

Димитър Главчев съобщи още, че Сметната палата работи активно с всички институции, които имат отношение към управлението на публичните средства. През последните месеци е засилено сътрудничеството с Прокуратурата на Република България, което предстои да се развива активно и в борбата с корупцията.

От две седмици в одитната институция има ново звено, което се занимава с корупцията. На сайта на Сметната палата ще бъде открита рубрика за подаване на сигнали за корупция, които ще бъдат разглеждани и препращани на компетентните орани, каза още Димитър Главчев.

Друг актуален проблем, който той представи в студиото на БНТ, е за увеличаващия се брой на обектите, които подлежат задължително на одит от Сметната палата. От 2010 г. институцията проверява всяка година общините с бюджет над 10 млн. лева. Техният брой расте заедно с инфлацията, която за последните 13 г. е над 56%. Задължително се проверява и всяко дарение за политическа партия над 1000 лв., като прагът вече е съвсем близо до минималната заплата от 933 лв. В същото време броят на одиторите в Сметната палата намалява. Работим активно за това повече млади хора да дойдат в Сметната палата, каза още Димитър Главчев.

Цялото интервю – в звуковия файл

https://bnt.bg/news/dimitar-glavchev-smetnata-palata-za-tazi-godina-e-priela-416-oditni-doklada-v357127-324054news.html