05.01.2024 г.

Неподадените отчети от участниците в изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври 2023 г., са в пъти по-малко в сравнение с тези, които не са се отчели на местния вот през 2019 г. Това съобщи председателят на Сметната палата Димитър Главчев в интервю пред БНТ. Той уточни, че докато през 2019 г. 598 участници са подали отчети в срок, един участник – след срока, а 30 не са спазили законовото изискване да се отчетат пред Сметната палата, то сега 634 са подали отчетите си в Сметната палата в законовия срок, 6 са направили това със закъснение, а в нарушение са само осем – 6 инициативни комитети и 2 местни коалиции, които не са подали отчет. Глобата за неспазването на закона е между 2000 и 10 000 лева.

Сериозното намаление на неподадените отчети е благодарение на много добрата разяснителна кампания и проведените обучения от Сметната палата за участниците в изборите, посочи Димитър Главчев.

Сметната палата вече извършва одити на приходите и разходите на участниците в изборите, когато те са над 1000 лв.,  като проверката ще продължи шест месеца. Едва след приключването на одитите могат да бъдат направени анализи, уточни председателят на Сметната палата.

Той коментира още, че препоръката на Сметната палата за отдаване на концесия на пристанищата в Бургас и Варна, направена в доклада за одит на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е дадена, за да бъде спазен законът, който препоръчва инфраструктурата да бъде отдавана на концесия. Сега  операторите действат по договори за услуги от 2006 и 2007 г. Тъй като не е била проведена процедура за концесия, операторите не плащат за инфраструктура и подобрения на държавното предприятие, като си спестяват разходи, а то търпи загуби.

Димитър Главчев коментира и промените в Конституцията, сред които е възможността за избор за служебен премиер между председателя и заместник-председателите на Сметната палата, като заяви, че не съществува риск за конфликт на интереси във връзка с извършваните проверки от Сметната палата на държавния бюджет. Сметната палата е колективен орган, който се състои от председател, двама заместник-председатели и двама членове, като решение се взима с мнозинство от поне 4 от 5 гласа. Когато е налице дори хипотетичен риск за конфликт на интереси при приемането на одитни доклади, конкретният представител не участва нито в дебатите, нито в гласуването, каза председателят на Сметната палата.

Цялото интервю – в звуковия файл