20.12.2022 г.

Интервю с Цветан Цветков в предаването ''Преди всички'' на програма ''Хоризонт''

"Сметната палата се подрежда сред институциите, които са трайно разпознаваеми от хората. На трето място сме - след НАП и БНБ. Регистрира се ръст на доверието на гражданите към дейността на институцията и към одитите, които извършва. 54% от хората ни вярват. Има и покачване на доверието на одитираните от нас лица към дейността на Сметната палата и към качеството на нашите одити. Те се убеждават в полезността на нашите препоръки. ".

Това заяви пред БНР председателят на Сметната палата (СП) Цветан Цветков в деня на 142-рата годишнина на институцията. 

"Над 70% от препоръките на СП се изпълняват. Това е по-висок процент от другите държави в ЕС", подчерта той и обясни, че се дават препоръки в следствие на извършен одит.

БДЖ "Товарни превози" е рекордьор по системно неизпълнение на препоръки от Сметната палата.

Народното събрание е възложило през 2022 г. на Сметната палата одит на Държавно предприятие "Български пощи", посочи Цветков и уточни, че в началото на следващата година ще бъде огласен резултатът от тази проверка.

Заради честите изборни кампании през 2021 г. отпадна одитът на ББР, а през 2022-ра - на ТЕЦ "Марица-изток", обясни той и добави:

"Одитът на ББР започна през септември 2022 г. и ще приключи през март 2023-та. Проблемите в ББР са идентифицирани от СП още преди 2 години, но одитът отпадаше, защото парламентът ни възлагаше допълнителни одити и това водеше до отпадане на одити от нашата програма".

Тази година СП е изпратила 5 одитни доклада на прокуратурата.

"Целта на СП е не да бъдем санкционен орган, който да глобява, а да убедим тези, които управляват публичните ресурси, да ги управляват с грижа". 

В деня на своя празник, по традиция, СП приема програмата за одитната ѝ дейност през следващата година, посочи председателят ѝ Цветан Цветков:

"Между 240 и 260 одита трябва да се извършат. Преимуществено са одитите на годишните финансови отчети на бюджетните организации за 2022 г. След това са одитите на общините, както всяка година. Има и други интересни одити. Примерно - одит на изпълнението на постигане на енергийна ефективност чрез обновяване на многофамилните жилищни сгради. Въобще изпълнението на Националната програма за развитие 2020 и това (санирането - б.р.) е един от приоритетите на тази програма. Целта на СП ще бъде да установи дали чрез саниране на сградите се стига до реално спестяване на енергийни разходи. Т.е. как са усвоени тези 2 млрд. лева по програмата за енергийна ефективност, дали те водят до намаляване на разходите за енергия".

Чуйте интервюто : 

https://bnr.bg/post/101753470/cvetan-cvetkov