03.08.2022 г.
Сметната палата установи, че участници в изборите имат неразплатени задължения и след датата на приключване на предизборната кампания към доставчици на стоки и услуги. Така след изтичане на законовия срок тези средства се превръщат във финансирания от юридически лица, което е забранено от Изборния кодекс в момента. Така заяви в интервю за БНР председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Сметната палата е направила няколко предложения за промяна на изборното законодателство – за уреждане на неразплатените с приключването на предизборната кампания задължения, за да не се стига до скрито незаконно финансиране, както и за определяне на крайна дата на финансиране.

Друга промяна засяга точното определяне на вида на разходите, на които партиите имат право, тъй като формулировката е изключително обща, доста широка и позволява да се извършват различни видове разходи."

От 20 одитирани участници в предизборната кампания през юли миналата година 11 са нарушили Изборния кодекс. Какви са основните нарушения - чуйте в цялото интервю:

https://bnr.bg/post/101685536/cvetan-cvetkov