08.11.2016 г.

Съгласно Изборния кодекс (ИК) участниците в предизборната кампания за президент и вицепрезидент на Република България са задължени в срок от 30 работни дни след приключване на кампанията да представят отчет пред Сметната палата. Това съобщи в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Цветан Цветков, председател на Сметната палата.

Отчетът трябва да съдържа информация за приходите, които са реализирали, реално извършените разходи, както и поетите задължения. Различни са сроковете за участниците в двата тура. За 19 от 21 учасници в изборите надпреварата приключи на 6 ноември и до 16 декември те трябва да представят такъв отчет в Сметната палата. За другите двама, които продължават и отиват на балотаж, крайният срок е 23 декември тази година.

Председателят на Сметната палата допълни още, че одитната институция е задължена да публикува тези отчети на своята интернет страница, за да може гражданите да бъдат информирани за това какви финансови ресурси са използвали участниците в предизборната кампания. Предвидени са много сериозни санкции, ако не се представят отчети. За лицата, които представляват партия или инициативен комитет, както и за лицата, които представляват коалициите, глобата е от 2000 до 10 000 лева. Новото в тази предизборна кампания е, че дарителите, които са направили дарение над 420 лева, трябва да декларират произхода на дарението. Ако не направят това, те подлежат на едни много сериозни санкции – от 1000 до 3000 лева. Такива декларации са задължени да пуснат и кандидатите за президент и вицепрезидент, както и членовете на техните инициативни комитети.

Цялото интервю с Цветан Цветков можете да чуете в звуковия файл