14.12.2016 г.

Делегация от Сметната палата на Република България, начело с председателя Цветан Цветков, участва в XXII-ия Конгрес на Международната организация на Върховните одитни интституции ИНТОСАЙ в Абу Даби.

Конгресът на ИНТОСАЙ, в който са представени 192 институции, се провежда на всеки три години и се състоя от 6 до 11 декември 2016 г. в Абу Даби, ОАЕ.

По време на Конгреса бяха дискутирани две основни теми. Участниците дебатираха как ИНТОСАЙ може да допринесе за изпълнението на новите цели за устойчиво развитие на ООН, включително за добро управление и борба с корупцията. Обсъдено бе и как ИНТОСАЙ може да стане по-надеждна и влиятелна глобална организация, която работи в интерес на обществото.

Конгресът прие нов Стратегически план на ИНТОСАЙ за периода 2017 – 2022 г. и ревизиран статут на организацията.

Конгресът подчерта значението и интереса от извършването на независим външен одит на изпълнението на целите за устойчиво развитие, за да се допринесе за тяхното постигане и да се помогне за подобряване на живота на хората по света.

ИНТОСАЙ се ангажира да осъществи следните основни инициативи:

-          утвърждаване на процеса и рамката за изготвяне и приемане на стандартите на върховните одитни институции;

-          допринасяне към процеса на професионализация на глобално, регионално ниво и на ниво одитни институции чрез прилагане на стандартите на ИНТОСАЙ, засилване на етиката и интегритета, на компетенциите и професионалните умения, както и ценностите на одиторите в публичния сектор и

-          използване на утвърдената от Конгреса Рамка за измерване на изпълнението на върховните одитни институции като инструмент за идентифициране на възможности за подобряване на работата на одитните институции.

Конгресът утвърди нови и ревизирани стандарти и указания на ИНТОСАЙ, които могат да бъдат намерени на http://www.issai.org/en_us/site-issai/services/endorsements-incosai-2016/.