11.12.2017 г.

Делегации на Върховните одитни институции от цял свят честваха официално 40-годишнината от подписването на Декларацията от Лима. Във форума взеха участие председателят на българската Сметна палата Цветан Цветков и заместник-председателят Тошко Тодоров.

През 1977 г., Международната организация на Върховните одитни институции ИНТОСАЙ разработва и приема основната професионална рамка на дейността на одитните институции, известна под наименованието Декларация от Лима, наречена на града, в който се провежда Конгресът на ИНТОСАЙ, приел документа.

Декларацията от Лима от 1977 г. е първият документ на ИНТОСАЙ, който подчертава важността на независимостта на Върховните одитни институции (ВОИ), като обръща внимание на членовете на ИНТОСАЙ, че ВОИ могат да са обективни и ефективни, само ако са независими от одитирания обект и са защитени от външно влияние. Деклацията от Лима става  номер едно в Международните одитни стандарти, по които работи и българската Сметна палата. Тя се нарича Магна харта на одита в публичния сектор, тъй като в нея са залегнали и други основополагащи професионални изисквания, като: правомощия на ВОИ, връзки с парламента, правителството и администрацията, одитни методи и международен обмен на опит, докладване.

Форумът бе открит от Генералния контрольор на Република Перу Нелсон Шак Ялта. Той сподели, че поводът да покани своите колеги от цял свят в Лима е желанието му всички заедно да обединят по-активно усилията си, свързани с грижа за обществените ресурси и борбата с корупцията. Той подчерта, че независимостта на ВОИ е от решаващо значение да се гарантира във всяка страна добро управление, прозрачност и отчетност.

Приветствие поднесоха Хариб Саед Ал Амини, Председател на ИНТОСАЙ и  президентът на Перу Педро Пабло Кузински.

Четири основни теми бяха обсъждани на форума:

-         доклад от партньорска проверка относно независимостта на ВОИ;

-         връзка между Декларацията от Лима и стратегическите цели на ИНТОСАЙ;

-         бъдещите предизвикателства пред независимостта на ВОИ и възможностите за нейното засилване;

-         значимост и глобална устойчивост на Декларацията от Лима.

Декларацията от Лима е опора и подкрепа за всички МСВОИ, изтъкна Аугусто Нердес от Комитета за професионални стандарти на ИНТОСАЙ.  Изграждането на добър капацитет като важна необходимост за независимостта, бе представена от Ян Ван Шалквик, представител на Комитета за изграждане на капацитет на ИНТОСАЙ. С предизвикателствата пред независимостта и възможностите за нейното засилване участниците бяха запознати от Ражив Мехриши, Председател на Комитета за споделяне на знания на ИНТОСАЙ и   Усам Алангари, Председател на Комитета за политики, финанси и административни въпроси на ИНТОСАЙ.

В рамките на форума се проведе и Седма Международна конференция по антикорупция. Домакинът – президентът на ВОИ на Перу Нелсон Шак Ялта призова борбата срещу корупцията да бъде общ флаг на всички Върховни одитни институции. Подчертано бе, че от съществено значение в стратегията на борбата с корупцията е да има политика на почтеност в самите публичните институции, както и да се осъществява ефективен вътрешен контрол.

Представителите на ВОИ бяха единодушни, че участието на гражданите има позитивно въздействие върху доброто управление и отчетността в публичния сектор. По време на дискусията бе споделена идеята за „отворено управление“ на ВОИ чрез включване в него и на гражданите, включително и в процеса на вземане на решения.

Българската Сметна палата е един от примерите за прилагането на модела „open government“ – двамата нейни членове са представители на професионални организации, така че одитният процес вече не е затворен в рамките на институцията.  

На конференцията бе изразено и мнение да се инвестира в гражданско обучение като още една форма на бдителност при използването на публични ресурси. Одитната онституция на Перу представи свой иновативен модел на контролен подход, насочен към подобряване на публичните услуги и дейности.