26.11.2013 г.

Контактният комитет на ръководителите на Върховните одитни институции на страните членки на Европейския съюз (ЕС) и Европейската сметна палата възложиха през 2011 г. на Работната група по Структурните фондове да изпълни паралелен одит „Опростяване на регулациите за Структурните фондове”.

Одитът е извършен с участието на одитните институции на Австрия, България, Германия, Унгария, Италия, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Словакия, Словения и Швеция.

Обобщеният доклад от съвместния одит е одобрен на международната среща на Контактния комитет на Върховните одитни институции в гр. Вилнюс, Литва, проведена през месец октомври 2013 г.
Целта на паралелния одит е да се определи въздействието, което мерките за опростяване оказват върху страните членки. Работната група е избрала 9 мерки, които са приети до края на 2011 г.

В обобщения доклад са направени заключения по отношение на прилагането на Регламентите, приети от Европейската комисия с цел опростяване на основните Регламенти (ЕО) №№ 1081/2006, 1080/2006 и 1083/2006, отнасящи се до програмния период 2007 – 2013 г. В допълнение, обобщеният доклад съдържа оценките на представителите на страните членки относно разпоредби на проектите на регламенти за новия програмен период 2014 – 2020 г.

Едно от заключенията на одиторите е, че като цяло мерките за опростяване не са използвани често и са засегнали само малка част от всички проекти, главно поради фактори, отнасящи се до управлението на СФ на национално и наднационално ниво, включително въвеждането на късен етап на изменящите регламенти; неприложимост на всички мерки за всички оперативни програми и/или проекти; ограничения на ресурсите, необходими за изпълнението на мерките; липсата на яснота за прилагането на мерките от националните органи. Когато мерките са прилагани, повечето от тях са приемани като действително опростяване на законодателството.