19.11.2013 г.

Сметната палата за пореден път отвори врати за студенти, които проявяват интерес към дейността й. Студенти по магистратура първа степен, специалност „Счетоводство и контрол“ от Стопанския факултет на Софийския университет, водени от своя преподавател д-р Камелия Терзийска, дойдоха в институцията, за да видят отблизо как работи тя.

Заместник-председателят на Сметната палата д-р Валери Апостолов разясни ролята й на независим контролен орган, законовите й правомощия, организацията на одитните дирекции, видовете одит, които извършват. Посочи и примери на одити на Сметната палата с голям обществен интерес и обществени реакции. Представете си държавата като резервоар, в който се наливат средства - Сметната палата е тази, която трябва да контролира крановете, по които те изтичат, обясни образно д-р Апостолов основната функция на Сметната палата – да следи за разходването на публичните финанси.

За методологията и практиката при извършването на финансовите одити говори Теодора Бакърджиева, главен одитор-методолог в дирекция „Методология и международна дейност“.  

Студентите разгледаха одитни досиета на различни видове приключили одити. Запознаха се с историята на Сметната палата. По традиция те седнаха на стола на председателя, а в заседателната зала, от която излизат окончателните одитни доклади, на импровизирано заседание си избраха свой председател и двама негови заместници.