23.04.2015 г.

Срокът за подаването на ежегодните декларации за придобитото имущество, получените доходи, дадените обезпечения и направените разходи през предходната  2014 г. по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности (ЗПИЛЗВДДД), изтича на 30 април 2015 г.

Лицата декларират имуществото и доходите и на своите съпрузи/ги и ненавършили пълнолетие деца.

Ако нямат промяна в обстоятелствата, подлежащи на деклариране, лицата по чл.2, ал.1 подават уведомление по чл.4, ал.4 от закона.

Образецът на декларацията е публикуван на интернет страницата на Сметната палата (на началната страница вдясно). В декларацията се съдържат подробни указания за попълването й.

На интернет страницата на Сметната палата е публикуван и Списъкът на лицата по чл. 2, ал.1 от ЗПИЛЗВДДД към 13 март 2015 г. (в раздел “Публичност на имуществото”).

Декларацията на хартиен и електронен носител се подава по пощата с обратна разписка на адрес: 1000 София, ул. "Екзарх Йосиф" №  37, Сметна палата, за Публичен регистър, или на ръка на адрес: София, ул. "Антим І" № 17, етаж 6. Декларацията  може да се подаде  и по електронната поща на адрес: publicregistry@bulnao.government.bg ,  само когато деклараторът притежава електронен подпис съгласно Закона за електронния документ и електронния подпис.

Лицата по чл.2, ал.1 от закона могат да правят промени в подадените от тях декларации до 31 май на текущата година.

В двумесечен срок от изтичане на сроковете по чл.4, ал.1, председателят на Сметната палата публикува на интернет страницата на Сметната палата декларациите на лицата по чл.2, ал.1, както и имената на лицата, които не са подали декларации в законоустановения срок.

В шестмесечен срок след изтичане на срока за подаване на декларациите по чл.4, ал.1,  Сметната палата извършва проверка по документи за достоверността на декларираните факти, които подлежат на вписване, обявяване или удостоверяване пред държавните и общинските органи, органите на съдебната власт и други институции.

Лице по чл. 2, ал. 1, което не подаде декларация, съответно уведомление в законоустановения срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 1500 лв. В случаите на неподаване на декларация от лицата, председателят на Сметната палата уведомява изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на Глава четиринадесета или петнадесета от ДОПК, както и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност”.