03.10.2016 г.

Споразумение за сътрудничество между сметните палати на България и Албания подписаха председателите на двете върховни одитни институции – г-н Цветан Цветков и д-р Буяр Лескай на среща днес, на която от българска страна присъстваха заместник-председателите – г-жа Горица Грънчарова-Кожарева и г-н Тошко Тодоров.

Д-р Лескай е начело на делегация на Сметната палата на Република Албания, която е на официално посещение в Сметната палата на Република България от 2 до 4 октомври 2016 г.

Албанската Сметна палата има подобни споразумения с Полша, Австрия, Словакия, Словения, Чехия, Босна и Херцеговина, Турция. В момента изпълнява туининг проект  за укрепване на одитния си капацитет под ръководството на полската и хърватската върховни одитни институции. Сметната палата на Албания има 150 одитори и извършва около 150 одита за година, от които около 10 са одити на изпълнението, голяма част – одити за съответствие и много малко финансови одити.

Българската Сметна палата е модерна институция на страна-членка на Европейския съюз и същевременно с традиции, и ще разчитаме на опита й, посочи д-р Буяр Лескай.  Гостите проявиха особен интерес към одитите на изпълнението, които те извършват едва от 3-4 г., за разлика от българските им колеги с 15 годишен опит в осъществяването им. От голям интерес за албанските върховни одитори са и финансовите одити, както и наръчникът за одитната дейност на българската Сметна палата. Гостите разчитат да получат метологична подкрепа чрез обучения, лектори, съвместни одити и др.

През 2015 г. българската Сметна палата е извършила 235 финансови одита, 20 одита за съответствие, 13 одити на изпълнението и е работила по още 13 одита на изпълнението, които ще приключат през тази година, посочи г-н Цветков. Той изтъкна също, че сериозното предизвикателство са електронните одити, като за целта се въвеждат усилено три специализирани одитни софтуера – Рentana, ACLи Arbutus.