18.03.2019 г.

Председателят на българската Сметна палата Цветан Цветков и председателят на Сметната палата на Руската федерация Алексей Кудрин подписаха в Москва обновено споразумение за сътрудничество между двете институции. Делегация на българската Сметна палата бе на посещение в руската Върховна одитна институция (ВОИ) от 12 до 15 март 2019 г. В нея участваха и проф. Георги Иванов, член на Сметната палата, Тома Дончев, директор на дирекция „Развитие на одитната дейност“ и Вяра Ангелова, директор на дирекция „Международна дейност и проекти“.

Със споразумението се разкриват нови възможности за бъдещи съвместни дейности и се дава шанс на българските и руските одитори да обменят опит по значими теми от общ интерес като одити на изпълнението на правителствени програми, ключови национални индикатори, оценка на вътрешния одит и др.

Убедени сме, че руската одитна институция ще съдейства за процеса на трансформация на ВОИ като гарант за добро управление в публичния сектор чрез прилагането на принципите за независимост, професионална компетентност и отчетност пред обществото и поради тази причина българската Сметна палата подкрепи кандидатурата на Сметната палата на Руската федерация за домакин на XXIII-я Конгрес на ИНТОСАЙ, посочи г-н Цветан Цветков. Той благодари на Сметната палата на Руската федерация за това, че е неотменен партньор на българската Сметна палата от нейното възстановяване през 1995 г.

Според г-н Алексей Кудрин през последните години ролята на ВОИ значително се е увеличила и е надхвърлила традиционния финансов контрол. Затова целта на ВОИ е да бъдат не само контрольори, но и външни партньори на министерства и ведомства, т.е. не само да идентифицират проблемите, но и да обсъждат съвместно начини за тяхното решаване.

По време на срещата бяха обсъдени основните теми на предстоящия XXIII-я Конгрес на ИНТОСАЙ, който ще се състои през есента – дигитализация на одитния процес и стратегически одити. Дигитализацията е сред основните цели и в работата на руската Върховна одитна институция, подчерта г-н Алексей Кудрин.

Българската Сметна палата работи активно по дигитализацията на дейността си, като използваме специален софтуер, позволяващ значително да подобрим качеството на одитите, заяви Цветан Цветков. Той уточни, че при финансовия одит и одита на изпълнението дейността на одиторите е изцяло цифровизирана, като напредва и процесът по дигитализация на одита на съответствието и финансовия контрол на политическите партии. Институцията подкрепя и темата за стратегическите одити чрез одитите на изпълнение, които извършва.

По време на срещата страните споделиха опит и в прилагането на нови одитни методи и подходи и се договориха да продължат сътрудничеството в рамките на обновеното споразумение, което включва обмен на информация и методологични практики, съвместни мероприятия по основните въпроси на външния одит в публичния сектор.

Изпълнението на споразумението започна с провеждането в рамките на посещението на кръгла маса за споделяне на опит в няколко области. Председателят Цветан Цветков представи методологията на одита на правителствени програми, като изтъкна, че българската Сметна палата е единствената, която извършва проверка за ефективността и ефикасността на тези програми.

Проф. Георги Иванов, член на българската Сметна палата, запозна участниците в кръглата маса с оценка на звената за вътрешен одит и  подобряване на взаимодействието между ВОИ и звената за вътрешен одит в България.

Тома Дончев, директор на дирекция „Развитие на одитната дейност“ представи качествените показатели за оценка на приноса на ВОИ към системите за управление в публичния сектор.