12.10.2022 г.

Сметните палати на България и Северна Македония изпълниха мисията си да бъдат пръв и изключително успешен пример за всички други институции от двете страни как може да се постигне ползотворно сътрудничество и взаимно обогатяване чрез обмяна на професионален опит и знания. Междуинституционалното партньорство може да се превърне във важен и стабилен мост за сближаване, приятелство и постигане на поставените цели – двете страни заедно да са част от Европейския съюз.

До този извод достигнаха днес участниците в срещата в българската Сметна палата между нейния председател Цветан Цветков и главния държавен ревизор на Северна Македония Максим Ацевски, заместник-председателите на българската ВОИ Горица Грънчарова и Тошко Тодоров, и други представители от двете ВОИ. В срещата участваха и посланикът на Северна Македония в България Н. Пр. Агнеса Поповска и Ваня Андреева-Малакова – директор на дирекция „Югоизточна Европа“ от Министерството на външните работи.

Цветан Цветков и Максим Ацевски изразиха задоволството си от постигнатите резултати по туининг проекта „Подобряване на външния одит и парламентарния контрол“. И двамата подчертаха, че това е било възможно  благодарение на максималната откритост, честност и искреност на колегите и от двете ВОИ при споделяне на знания, трудности и предизвикателства в работата.

Сътрудничеството ни има за цел не само да подобри качеството на одитната дейност, но и живота на гражданите на двете страни чрез одитите ни. От една страна обществото и гражданите очакват качествени услуги и добавена стойност като резултат от изхарчените средства, от друга – парламентът е необходимо да упражнява контрол при постигане на целите на правителствата и ефективно управление на публичния сектор, и от трета – одитираните обекти възприемат нашите препоръки като съдействие за подобряване на дейността си,  подчерта Цветан Цветков.

По всички компоненти от проекта бяха постигнати успешни резултати и нови продукти – в областта на правната рамка, методологията, одитната дейност, сътрудничеството с парламента, комуникацията със заинтересованите страни, заяви Максим Ацевски.

Приятелските отношения, които се изградиха между колегите от двете ВОИ, помогнаха изключително много за отличното изпълнение на всички индикатори и цели както по настоящия проект, така и по предишния, заявиха Вяра Ангелова и Таня Яневска, лидери на проекта от страна на България и Северна Македония. Сметните палати на България, Северна Македония и Хърватия реализираха два туининг проекта заедно на стойност общо 2,9 млн. евро.

Председателите на одитните институции на България и Северна Македония Цветан Цветков и Максим Ацевски подписаха днес споразумение за сътрудничество като естествено продължение на постигнатото и израз на дългогодишно сътрудничество между двете ВОИ. Споразумението има за цел да намери нови измерения и да очертае нови хоризонти в партньорството между двете сметни палати.

Основни направления и форми на сътрудничество ще бъдат обмяната на опит, организиране на дейности по въпроси от взаимен интерес, включително провеждане на консултации, семинари, кръгли маси, конференции по основните проблеми на външния одит в публичния сектор. Двете ВОИ ще си обменят информация и материали, свързани с одитната дейност, включително стандарти и методологически разработки в областта на външния одит в публичния сектор. В областта на професионално обучение и повишаването на професионалното развитие на служителите сътрудничеството ще се изразява в участие в конференции, семинари, обучения и други международни събития, организирани от една от двете ВОИ. Институциите ще провеждат паралелни, координирани и съвместни одити.  

По-късно ръководителите на българската и македонската сметни палати Цветан Цветков и Максим Ацевски се срещнаха с българския министър-председател Гълъб Донев. Те запознаха служебния премиер с основните цели на проекта, с постигнатите резултати от него, както и с възможностите за продължаващо сътрудничество между двете ВОИ в рамките на вече подписаното споразумение. В срещата участваха и заместник-председателят на българската Сметна палата Тошко Тодоров и посланикът на Северна Македония в България Н. Пр. Агнеса Поповска.