18.06.2020 г.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков връчи новоучредената от институцията награда „Академик Иван Гюзелев“ на студентката Василена Георгиева от Югозападния университет „Неофит Рилски“ в рамките на националния конкурс „Млад одитор“. Наградата е в размер на 1000 лв. за обучение в магистърска степен във висше училище в България и право на едномесечен стаж в институцията.

За мен е чест да връча за първи път наградата „Академик Иван Гюзелев“ в този уникален конкурс, посочи Цветан Цветков, като пожела на наградените да трупат професионални знания, много успехи и дръзновение. Учредихме я на името на академик Иван Гюзелев, защото това е първият председател на Върховната сметна палата, и може да се нарече неин баща, поставил началото на институцията преди 140 г., изтъкна той.

Сметната палата учреди наградата в юбилейната си година с идеята да мотивира младите хора да научат повече за професията одитор, да се подготвят професионално и да я изберат за своя професия.

Организаторите на конкурса са Висшето училище по застраховане и финанси и одиторските дружества - "Ейч Ел Би България" ООД и "Захаринова Нексиа" ООД, а партньори, освен Сметната палата, тази година са  Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори и Институтът на дипломираните експерт-счетоводители.

Тази година в конкурса взеха участие студенти от 10 висши училища в България, а до финалния етап на надпреварата достигнаха 50 студенти.