16.06.2022 г.

 

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков връчи специалната награда „Акад. Иван Гюзелев“ на националния конкурс „Млад одитор“. Отличената студентка е Милена Иванова от Стопанска академия „Д. Ценов“ – Свищов, която ще бъде на едномесечен стаж във Върховната одитна институция. На церемонията присъства и заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров. Връчването на наградите бе уважено от вицепрезидента на България Илиана Йотова, представители на държавните институции, на финансовите, застрахователните и одиторските среди, преподаватели от висшите училища в страната, студенти.

Преди век и половина, в годините на Освобождението ни, се раждат и изграждат като личности много смели по дух и добре образовани българи. Те не се поколебават да застанат начело на първите институции у нас, каквато е и Върховната сметна палата, да ги изграждат и укрепват във времена, в които нямаме никакви традиции и опит. Същевременно отстояват българщината и сеят семената на познанието. Сред тях е и Иван Гюзелев – първият председател на Върховната сметна палата. Днес страната ни също има нужда от такива смели, борбени, достойни и образовани личности и съм сигурен, че това сте вие.       Така се обърна към наградените студенти председателят Цветан Цветков. Той поясни, че в условията на сложна международна обстановка и трудни времена за икономиката, именно бъдещите знаещи и можещи млади хора трябва да осигурят икономическа стабилност и растеж за държавата, ефективен мениджмънт на публичния ресурс и като крайна цел – по-добър живот за хората.

Тази година в “Млад одитор” се включиха над 50 студенти от 11 университета в страната. Бяха връчени първа, втора и трета награда и две специални награди.

„Млад одитор“ е национален конкурс, целящ да популяризира одиторската професия сред младите хора у нас. Организира се за 11-а година от ВУЗФ и одиторски дружества, а основни партньори на конкурса са Сметната палата, КПНРО и ИДЕС.