16.10.2023 г.

Сметната палата на Република България стана част от международната професионална общност от Върховни одитни институции (ВОИ), които си сътрудничат в борбата срещу корупцията и прането на пари. По време на 16-та годишна среща на Работната група за борба срещу корупцията и прането на пари на ИНТОСАЙ Сметната палата бе приета за пълноправен член на групата. Това отваря нови възможности за проучване и въвеждане на международния опит, добри практики, методи и техники за извършване на одити в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

Целите на Работната група включват:

  • Насърчаване на международното сътрудничество в борбата срещу прането на пари, както между ВОИ, така и с други международни организации.
  • Идентифициране и споделяне на политики и стратегии за борба с прането на пари в рамките на компетенциите и правомощията на ВОИ.
  • Проектиране и насърчаване на политики, стратегии и действия в рамките на международната правна рамка за борба с изпирането на пари на всяка ВОИ.

От страна на Сметната палата в срещата взеха участие председателят Димитър Главчев, заместник-председателят Горица Грънчарова-Кожарева, ръководството на одитна дирекция „Одити на изпълнението“ в лицето на Росена Гаджева, директор, Дилета Касабова – Токатлиян, началник на отдел, както и директорът на дирекция „Международна дейност и проекти“ Коста Стоянчев.

Основната тема на срещата бе: „Ролята на Върховните одитни институции (ВОИ) в използването на изкуствения интелект при борбата с корупцията“. В споделения от участниците опит бяха дадени примери за използване на алгоритми за машинно обучение при анализа на големи бази данни, чрез което да се откриват рискови финансови транзакции. Примерите очертават все по-засиленото използване на изкуствения интелект при извършването на външен одит в публичния сектор.

Сред участниците в Работната група са върховните одитни институции на страните-членки на ЕС Австрия, Франция, Чехия и Полша. Представителите на ВОИ на Франция и ВОИ на Австрия споделиха опита на ВОИ от ЕС в одита на теми, свързани с корупцията. 

В рамките на форума председателят на Сметната палата Димитър Главчев проведе официална среща с председателя на Работната група г-н Хишам Бадауи, ръководител на ВОИ на Египет и първи заместник-председател на международната организация на ВОИ – ИНТОСАЙ. Двамата обсъдиха бъдещия принос на Сметната палата в работата на групата, включително ангажимента за участие на българската върховна одитна институция във водената от ВОИ на Франция подгрупа за разработването на Ръководство за одит на националните системи за превенция и борба срещу корупцията и за публикуване на резултати и препоръки на равнище ИНТОСАЙ.

Председателят Димитър Главчев проведе работна среща и с г-н Праджук Бонянг, Генерален одитор на ВОИ на Тайланд, както и с г-н Рен Хонгбин, член на висшето ръководство на ВОИ на Китай. ВОИ на Китай е ръководител на Работната група на ИНТОСАЙ по одит на големи бази данни, чиято дейност е тематично свързана с използването на изкуствения интелект в одита за разкриване на случаи на корупция и пране на пари.