28.09.2019 г.

За втори път Сметната палата на Република България стана носител на наградата „Златен ключ“ на Програма Достъп до информация в категорията Институция, организирала най-добре предоставянето на информация на граждани. Статуетката и почетната грамота бяха връчени на председателя на Сметната палата Цветан Цветков на 17-та церемония по повод Международния ден на правото да знам. Първият „Златен ключ“ Сметната палата получи през 2011 г. в същата категория.

Основният мотив за тазгодишната номинация и отличието е едно от събитията на годината в областта на достъпа до информация по думите на изпълнителния директор на Програмата - Гергана Жулева, а именно извършването на одита на изпълнението „Прозрачност и публичност в дейността на държавната администрация и достъп до обществена информация” за периода от 01.01.2016 г. до 30.06.2018 г. Такъв одит за прозрачността на администрациите се прави за първи път, изтъкна тя. На церемонията бяха ръководителите на одитния екип, осъществил одита - главните одитори Венцислава Томова и Катя Недялкова. Същевременно институцията е организирала интернет страницата си в пълно съответствие със Закона за достъп до обществена информация, посочи  още г-жа Жулева.

Този одит бе много важен, защото предоставянето на открит достъп до публичните данни, освен че повишава доверието в държавността, е предпоставка за повишаване и на икономическите ефекти, от там – за подобряване на услугите и качеството на живота на гражданите, посочи председателят на Сметната палата. Отчетността и публичността са ключови характеристики на доброто управление, допълни още той и изказа удовлетворение, че е оценена професионалната работа на одиторите на Сметната палата.

Програма Достъп до информация връчи награди и грамоти, излъчени сред 33 номинации в 6 категории, като отличи активни граждани, журналисти, неправителствени организации, община и областна управа. По традиция бяха раздадени и антинаградите „Катинар“ и „Срамота“.