11.04.2019 г.

Сметната палата на Република България ще участва в паралелен одит „Работна сила 2030“ заедно с други върховни одитни институции (ВОИ) членки на EUROSAI и ASOSAI – европейската и азиатската организации на ВОИ.

Поканата за участие в одита бе отправена от ВОИ на Израел по време на III-та съвместна конференция EUROSAI – ASOSAI, която се проведе в Йерусалим от 10 до 14 март 2019 г.  На конференцията присъстваха 21 ръководители на Върховни одитни институции (ВОИ) и повече от 130 делегати от 43 ВОИ от Европа и Азия, включително представители на Генералния секретариат на ИНТОСАЙ. В конференцията взе участие и българска делегация, водена от заместник-председателите на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров.

Одитът „Работна сила 2030“ ще разгледа подготовката на всяка от страните за настъпващите изменения на пазара на труда, породени от фактори, като демографските промени и развитието на информационните технологии. Темата е изключително важна с оглед на изразените от участниците в конференцията очаквания, че в резултат на технологичния бум около 50 на сто от работните места в световен мащаб са изложени на риск от автоматизация. Променя се характерът на наемния труд, като мобилността и високата квалификация и умения стават все по-определящи фактори, поради което законодателствата и образователните системи на страните са длъжни да отговарят на динамиката на пазара на труда.

Темата на III-тата съвместна конференция EUROSAI – ASOSAI бе "Възникващи проблеми и извънредни ситуации", като по време на дискусиите участниците обсъдиха различни проблеми, свързани с борбата с природни бедствия (земетресения, горски пожари, цунами и др.), справяне с терористични атаки, предизвикателства на цифровизацията и заплахи за киберсигурността, справяне с предизвикателствата на миграцията и бежанците, промени в характеристиките на населението в световен мащаб и др.

В рамките на третата работна сесия бе представен опита на Сметната палата при идентифицирането на нови предизвикателства и подходи за преодоляването им.  Целта на презентацията бе да подчертае значението на прилагането на структуриран подход за стратегическо планиране от ВОИ при идентифицирането на нововъзникващи проблеми, а също и да покаже конкретните предизвикателства пред българската Сметна палата и решенията, които нашата институция прилага.

По време на конференцията бяха представени презентации по различни теми – електронно управление и дигитализация в публичния сектор, подготовка за извънредни ситуации в киберпространството,  одит на управлението на програми за възрастни с деменция, предстоящи тенденции за отрицателен прираст и застаряване на населението в края на 21 век и очакваните социални, политически и икономически последици и др.