17.08.2016 г.

Сметната палата да бъде патрон на отбелязването на 100-годишнината от гибелта на най-нежния лирик на България Димчо Дебелянов през октомври тази година и на 130 години от рождението му догодина. Предложението е на председателя на Сметната палата Цветан Цветков, който бе специален гост на литературна вечер от традиционните Димчови поетични празници в Копривщица, посветени на живота и творчеството на поета. По време на литературната вечер бяха представени книги с непознати досега факти за историята на стари копривщенски родове.

Какво свързва една волна поетична душа с институция, която се занимава с проверки на финансови сметки и защо нашата Върховна одитна ниституция се гордее толкова много и отдава специална почит на един от най-великите поети на България? Отговорът е - защото Димчо Дебелянов е част от 135-годишната история на българската Сметна палата, каза в емоционалното си слово председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Той разказа неизвестни факти за поета от житейския му период в одитната институция, където е работил като докладчик. Длъжността е била много отговорна за времето си и заради нея Дебелянов е бил освободен първоначално от мобилизация, което го е натъжава дълбоко.  Работата му в Сметната палата продължава около година и половина преди заминаването му на фронта и  гибелта му месеци по-късно.

Понякога се питаме – какво би станало с великия ни поет, ако Сметната палата можеше да го задържи, ако не беше го пуснала да се сражава? Може би щеше да доживее други исторически времена и със сигурност щеше да напише още десетки прекрасни стихове. После обаче си даваме сметка, че това би било невъзможно. Именно затова големите творци и герои като Дебелянов са безсмъртни - душите им са волни, непокорни и отвъд правилата, каза още Цветан Цветков.

Той напомни, че трябва да пазим паметта им и да защитаваме онова, за което са се борили. Изпълнявайки своята мисия, българската Върховна одитна институция се стреми да защитава парите на българските граждани – същите, на които някога докладчик Димчо Дебелянов е водел сметките.