19.01.2024 г.

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев се срещна днес с д-р Огнян Шентов, председател на УС на Центъра за изследване на демокрацията. На срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество като част от политиката на одитната институция за активни контакти със заинтересованите страни, сред които са и неправителствените организации, с цел подобряване на управлението в публичния сектор. На срещата присъстваха и служители от дирекция „Сигурност“ и Звено за борба с корупцията, подкупването и прането на пари в Сметната палата.

Г-н Главчев обсъди с д-р Шентов възможностите за сътрудничество в различни посоки. Председателят на Сметната палата сподели идеята за създаване на Обществен съвет към институцията, в който да вземат участие не само представители на професионалната общност, но и на неправителствени организации, медии и други заинтересовани страни, за постигане на по-голяма публичност и прозрачност на работата на палатата и информираност на обществото за резултатите от одитната й дейност.

Другата посока, в която би могло да се развива сътрудничеството, е борбата с корупцията и киберсигурността, стана ясно по време на срещата. Противодействието на корупционните практики започва от органите на контролната система в държавата, сред които водеща е Сметната палата, и това би могло да бъде от полза за всички, посочи проф. Шентов. Той  уточни, че организацията може да предложи полезен опит като инструментариум за оценка на антикорупционни мерки и в киберсигурността.