21.12.2018 г.

За първи път в историята на Сметната палата бяха учредени награди за нейни служители, проявили висок професионализъм през изминалата година. Отличията бяха връчени на одиторите по време на професионалния празник на Сметната палата – 20 декември. На тази дата преди 138 години в „Държавен вестник“ е публикуван първият Закон за Върховната сметна палата и така в новоосвободената българска държава през 1880 г. се поставя началото на финансовия контрол. През 2000 г. колегията на Сметната палата, председателствана от доц. д-р Георги Николов, взема решение 20 декември да се чества като професионален празник на Сметната палата.

Това е празникът на Вашия професионализъм и всеотдайност, показвани ежедневно в работата, и затова можем да се гордеем заслужено с нашата модерна европейска институция, каза председателят на Сметната палата Цветан Цветков по време на празника. Той благодари на колегите си за отдадените сили и енергия през годината  и обяви новоучредените с решение на Сметната палата награди. Те са за принос в развитието и популяризирането на дейността на институцията и са в два раздела - за работещи в Сметната палата и за партньори на Сметната палата, като първите са в три категории:

- Одитор на годината - наградата се връчва на одитор от одитните дирекции с изявен професионализъм, инициативност, принос в подобряване на одитния процес и способност за работа в екип. „Одитор на 2018“ е Вангел Вангелов - главен одитор в одитна дирекция  I „Финансови одити“ и наградата бе връчена от проф. Георги Иванов – член на Сметната палата.

- Одитен екип на годината - наградата се връчва за изключителен принос за постигане на съществени одитни резултати при конкретен одит, чрез които се съдейства за подобряването на управлението в публичния сектор и се постига въздействие сред заинтересованите страни. „Одитен екип на 2018“ е екипът, извършил одита „Развитие, надзор и контрол над производството и търговията с биологични храни и продукти“ в състав: Венцислава Томова-Шилегарска - главен одитор, ръководител на екипа; Антон Антонов - главен одитор; Илонка Христова – одитор; Цветелина Николова - стажант-одитор. Наградата бе връчена от Огнян Симеонов – председател на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори.

- Ръководител на годината - наградата се връчва на ръководител на структурно звено (дирекция или отдел) с изявени лидерски качества, вдъхновител и новатор, който се ползва с доверието на колегите си благодарение на своя професионализъм и интегритет. „Ръководител на 2018 г.“ е Таня Константинова, директор на дирекция „Одити на изпълнението“. Наградата й бе връчена от Тошко Тодоров – заместник-председател на Сметната палата.

Сметната палата работи в партньорство с одитираните организации, с държавни органи и други партньори, с които си взаимодейства за подобряването на отчетността в публичния сектор, за повишаването на ефективността на контрола и борбата с престъпността и корупцията, подчерта председателят на Сметната палата Цветан Цветков. „Партньор на Сметната палата за 2018 г.“ е Дирекция „Държавно съкровище” в Министерството на финансите и наградата бе връчена от председателя на Сметната палата на директора на дирекцията Светла Костова.

Ръководството на Сметната палата благодари и на колеги за дългогодишната им работа в институцията и по повод излизането им в заслужена почивка.

На професионалния празник на българската Сметна палата бяха наградени и одиторите и служителите, допринесли за създаването на институционалния календар за 2019 г.  Те участват със свои снимки, показващи природните и историческите забележителности на България и съседни страни в подкрепа на идеята за по-добро бъдеще на Балканите и Европа.