14.01.2015 г.

Декларациите са публикувани в Регистъра на лицата, заемащи висши държавни длъжности, Раздел „Публикуване в края на годината“ - „За 2014 г.“, с публикация от 14.01.2015 г.

Сметната палата публикува встъпителните и финални декларации на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности, подадени след 5 юни 2014 г., като от тях:

* 1115 встъпителни декларации на задължени лица от категориите - народни представители; служебно правителство; членове на управителни и контролни органи на политически партии, които получават държавни субсидии, след проведените парламентарни избори на 05 октомври; областни управители и други категории задължени лица;

* 825 финални декларации на задължени лица от категориите - народни представители, служебно правителство, областни управители и други категории задължени лица;

* 95 са задължените лица, които не са подали или са подали извън законоустановения срок декларации, като от тях 83 души са от категория политически партии.

Встъпителните и финалните декларации се подават в срок до един месец от встъпването в длъжност, съответно от освобождаването от длъжност на задължените лица. Този процес е непрекъснат и протича през цялата година.

Ежегодните декларации са със срок на подаване до 30 април и са публикувани в Регистъра на лицата, заемащи висши държавни длъжности в Публикацията от 05 юни 2014 г., съгласно законовите срокове.

По този начин общият брой на подадените в Сметната палата през 2014 г. имуществени декларации на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, е 719. (към 13.01.2015 г.)

Лицата, заемащи висши държавни и други длъжности декларират пред Публичния регистър:

            * недвижимо имущество;

            * моторни сухопътни, водни и въздухоплавателни превозни средства;

            * парични суми, вземания и задължения над 5000 лева в местна или чуждестранна валута;

            * ценни книги, дялове в дружества с ограничена отговорност и командитни дружества, поименни акции в акционерни дружества

            * доходи, извън тези за заеманата длъжност от лицата, получени през предходната календарна година, когато са над 2000 лв.

            * на деклариране подлежат дадени обезпечения и направени разходи от или в полза на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности с тяхно съгласие, когато те не са платени със собствени средства или със средства на институцията, в която заемат длъжността, за:  обучение,  пътуване извън страната и други плащания с единична цена над 500 лв.

Лицата, заемащи висши държавни и други длъжности декларират имуществото и доходите и на своите съпрузи (съпруги) и ненавършилите пълнолетие деца.

Лице, задължено по закона, което не подаде декларация в законоустановения срок се наказва с глоба в размер от 1000 до 1500 лв. При повторно нарушение глобата е в размер от 2500 до 5000 лв.

В случаите на неподаване на декларация от лицата, заемащи висши държавни и други длъжности, Сметната палата уведомява изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на глава четиринадесета или петнадесета от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност".

Резултатите от извършените последващи ревизии от Национална агенция за приходите се публикуват на интернет страницата на Сметната палата в раздел „Публичност на имуществото” – „Резултати от НАП“.