15.10.2013 г.

Сметната палата одитира годишните финансови отчети за 2012 г. на 211 бюджетни организации, от които 42 министерства и ведомства, 131 общини, БАН и 36 държавни висши училища.

Финансовите одити на годишните финансови отчети са едни от четирите вида одити, които осъществява Сметната палата. „Финансов одит“ е изразяване на независимо мнение доколко годишният финансов отчет на предприятието дава вярна и честна представа за неговото финансово състояние и имущество в съответствие с идентифицираната обща рамка за финансова отчетност. При него не се изследват обществени поръчки, управленски решения, целесъобразност и др., а дали се спазва счетоводното законодателство.

В резултат от извършените финансови одити са изготвени и връчени одитни доклади с одитни становища за:

- „заверка без резерви“ на основание получената разумна увереност за вярно и честно представяне на имущественото и финансовото състояние във всички съществени аспекти –11 министерства и ведомства, 11 държавни висши училища и 5 общини;

- „заверка без резерви с обръщане на внимание“ за констатирани несъществени отклонения, които не биха повлияли на потребителите на информация –27 министерства и ведомства, 20 държавни висши училища и 102 общини;

- „заверка с резерви“, поради констатирани съществени отклонения, които не дават вярна и честна представа за финансовото състояние и имуществото на министерствата и ведомствата и оказват влияние върху потребителите на информация – 4 министерства и ведомства,  БАН,  5 държавни висши училища и 23 общини.

- “отказ от заверка“ на ГФО на община Септември - за констатирани отклонения, които са съществени по стойности/или по характер, не дават вярна и честна представа за отразената финансова и нефинансова информация и биха повлияли на потребителите на информацията.

Сметната палата отказа да изрази становище по годишния финансов отчет за 2012 г. на Омбудсмана на Република България, поради липса на документи (иззети от органите на прокуратурата по сигнал на Омбудсмана на РБ), във връзка с което не е възможно да се получи разумна степен на сигурност за изразяване на становище от Сметната палата.

Обобщените резултати показват, че годишните финансови отчети за 2012 г., заверени „без резерви с обръщане на внимание“, са два пъти повече от годишните финансови отчети, заверени „без резерви“. Най-неблагоприятно е това съотношение за общините – годишните финансови отчети, заверени „без резерви с обръщане на внимание“, превишават над 20 пъти отчетите, заверени „без резерви“. Налага се изводът, че в общините е необходимо допълнително подпомагане и контрол за подобряване на финансовата им отчетност.
Значително намаляват ГФО, заверени „с резерви“ и „с отказ от заверка“ за допуснати нарушения, което е пряко следствие от осъществения от Сметната палата текущ контрол на периодичните отчети на бюджетните организации.

Одитни доклади и становища за заверки на годишните финансови отчети за 2012 г.