15.06.2015 г.

Достъпът до имуществените декларации на лицата по чл. 2, ал. 1 от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, подадени пред Публичния регистър през 2015 г., е осигурен чрез „Регистър на лица, заемащи висши държавни длъжности” на интернет страницата на Сметната палата (банера вдясно).

Публикацията съдържа общо 7 060 декларации, като от тях:

            * Ежегодни - 4 510;

            * Уведомления по чл. 4, ал. 4 от закона - 2 184;

            * При встъпване в длъжност (встъпителни) - 189;

            * При освобождаване от длъжност (финални) - 177.

Декларации в законоустановените срокове не са подали общо 42 задължени лица.

Съгласно чл. 4, ал. 1 от закона, ежегодните декларации са със срок на подаване до 30 април на текущата година. Лицата, попадащи в обхвата на закона, могат да правят промени в подадените от тях декларации до 31 май на текущата година.

Публичният регистър на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности, е създаден към председателя на Сметната палата и е отговорен за декларирането на имуществото, доходите и разходите на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности в Република България.

Системата на деклариране е напълно автоматизирана.

Лицата, заемащи висши държавни и други длъжности, декларират пред Публичния регистър:

            * недвижимо имущество;

            * моторни сухопътни, водни и въздухоплавателни превозни средства;

            * парични суми, вземания и задължения над 5000 лева в местна или чуждестранна валута;

            * ценни книги, дялове в дружества с ограничена отговорност и командитни дружества, поименни акции в акционерни дружества;

            * доходи, извън тези за заеманата длъжност от лицата, получени през предходната календарна година, когато са над 2000 лв.;

            * дадени обезпечения и направени разходи от или в полза на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности, с тяхно съгласие, когато те не са платени със собствени средства или със средства на институцията, в която заемат длъжността, за:  обучение,  пътуване извън страната и други плащания с единична цена над 500 лв.

Лицата по чл. 2, ал. 1 от закона декларират имуществото и доходите и на своите съпруг/а и ненавършилите пълнолетие деца.

Лице, задължено по закона, което не подаде декларация в законоустановения срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 1500 лв. При повторно нарушение глобата е в размер от 2500 до 5000 лв.

В случаите на неподаване на декларация от лицата, попадащи в обхвата на закона, Сметната палата уведомява изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на глава четиринадесета или петнадесета от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност".

Резултатите от извършените последващи ревизии от Националната агенция за приходите се публикуват в раздел „Публичност на имуществото” - Резултати от НАП.