26.06.2023 г.

 

Сметната палата публикува на своята интернет страница извлечения от одитни доклади, които са били изпратени на Прокуратурата на Република България и за които е възникнало основание за оповестяване след приключили наказателни производства. Решението за това бе взето от ръководството на Сметната палата след получено уведомление от Прокуратурата през март 2023 г., че конкретните производства са приключили с отказ от образуване или с постановление за прекратяване на досъдебно производство.

Извлеченията от одитните доклади са публикувани на интернет страницата на Сметната палата, в раздел „Одитна дейност“, подраздел „Доклади след приключили наказателни производства“ или на следния адрес:

https://www.bulnao.government.bg/bg/oditna-dejnost/dokladi-sled-priklyuchili-nakazatelni-proizvodstva/

Огласяването на констатации от одитни доклади, изпратени на Прокуратурата, за които е получена обратна връзка за статуса на наказателните производства, се прави за първи път от години. Сметната палата ще прави периодичен преглед на всички одитни доклади, за които органите на Прокуратурата са уведомили Сметната палата за предприети действия по изпратените материали и ще ги оповестява своевременно, ако има основания за това.

Съгласно чл. 58 ал. 1 и 3 от Закона за Сметната палата, при наличие на данни за престъпление Сметната палата изпраща одитния доклад и материалите към него на Прокуратурата, като не може да огласява данни до приключване на наказателното производство.