22.08.2023 г.

Сметната палата публикува одитния доклад за извършен одит за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания на участниците в изборите за народни представители за Народно събрание, проведени на 02.10.2022г.

Одитирани са 20 участника в изборите – 14 политически партии и 6 коалиции от партии.

Не са установени нарушения на Изборния кодекс от 10 одитирани участници – 8 политически партии  и 2 коалиции.

В резултат на извършения одит е установено:

1. Относно спазване на законовите изисквания за представяне на информация и документи пред Сметната палата:

От всички одитирани участници в изборите е спазено изискването на ИК в срок от 30 работни дни след изборния ден да представят отчет за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания пред Сметната палата по утвърден от нея образец.

При одита са констатирани нарушения на нормативните изисквания относно представяне на информация в хода на предизборната кампания за публикуване в Единния регистър по изборния кодекс /ЕРИК/:

а) не е предоставена информация за публикуване в ЕРИК: от една партия и три коалиции от партии за направени дарения, а от една коалиция от партии - за декларации за произход на дарени средства в размер над минималната работна заплата; от три коалиции от партии - за финансирания със средства на кандидати, и от две коалиции - за декларации на кандидати за произход на предоставени средства над минималната работна заплата; от една партия - за наименованието на рекламна агенция.

б) информация за публикуване в ЕРИК е предоставена със закъснение: от една партия и две коалиции от партии за направени дарения, а от една партия и една коалиция - за декларации за произход на дарени средства над минималната работна заплата; от четири партии и три коалиции - за финансирания със средства на кандидати и декларации на кандидати за произход на предоставени средства над минималната работна заплата; от една партия - за наименованието на рекламна агенция.

2. Относно спазване на законовите изисквания за набиране на средства за финансиране на предизборната кампания:

От две партии и две коалиции от партии са набирани средства за финансиране на предизборната кампания и след нейния край.

Установени са неотчетени приходи от пет партии и пет коалиции от партии.

Спазени са законовите изисквания за източниците на финансиране и подпомагане на кампанията от одитираните участници в изборите, с изключение на една партия, за която е установено финансиране от едноличен търговец, на когото впоследствие от партията са възстановени средствата.

Изискването приходите над 1 000 лв. да се получават по банков път е спазено от всички одитирани участници, с изключение на една коалиция от партии.

3. Относно спазване на законовите изисквания за извършване на разходи:

При проверките са установени неотчетени разходи от една партия и две коалиции.

Четири партии и три коалиции имат неразплатени задължения към доставчици на стоки и услуги към датата на извършване на одита.

Изискването, разходите над 1 000 лв. да се извършват по банков път, е спазено от всички одитирани участници, с изключение на една партия.

4. Относно спазване на определения общ размер за финансиране на предизборната кампания:

Установените при одита размери на финансиране на предизборната кампания на отделните участници в изборите са под определения в ИК общ размер за финансиране за избори за народни представители за Народно събрание.

233 физически лица са предоставили или дарили средства над 1 000 лв. за финансиране на предизборната кампания. Въз основа на предоставени данни от Националната агенция за приходите (НАП) и Националния осигурителен институт (НОИ) е извършена проверка за съответствие на размера на предоставените или дарените средства с доходите на лицата за период, определен в съответствие с ИК.

За 179 лица са установени данни за доходи, съответстващи на размера на дарените/предоставени от тях средства за кампанията.

За 54 физически лица не са установени данни за доходи от ползваните източници или наличната информация за размера на доходите не покрива напълно размера на дарените/предоставени средства. Установеното несъответствие е само въз основа на информацията от използваните бази данни на НАП и на НОИ за определения период съгласно чл. 170, ал. 2 от ИК, освен това тя не покрива всички възможни източници на доходи. Предвидените в ИК източници на информация не позволяват да бъдат проследени всички данни за доходи от чужбина, за спестявания в банки и други, които е напълно вероятно конкретните лица да притежават. 

При 13 от тези 54 лица, въз основа на предоставена информация от НАП за доходите за финансовата 2021 г. , съгласно подадените годишни данъчни декларации, са установени декларирани от тях доходи, които надвишават размера на дарените/предоставени средства за финансиране на предизборната кампания.

----

Във връзка с предстоящите избори за кметове и общински съветници на 29 октомври 2023г., Сметната палата е подготвила и публикувала на интернет страницата си указания и образци на документи за участниците в изборите, за да се осигури публичност и прозрачност на финансирането на предизборната кампания според изискванията на Изборния кодекс.

С тази цел е изготвена и електронна информационна брошура, която да подпомогне  участниците в местния вот за осъществяването в срок на законовите им задължения към Сметната палата.