31.07.2013 г.

Съгласно чл. 6 ал. 3 от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, на 28 юни 2013 г. Сметната палата вече публикува ежегодните декларации за придобито имущество и доходи през предходната година, както встъпителните и финалните декларации на задължените лица, подадени до 25 юни 2013 г.  Към тази дата не беше изтекъл едномесечния срок за деклариране за някои категории задължени лица, които  са били назначени преди това.

Във връзка с извършени  назначавания или освобождавания от длъжност на лица, заемащи висши държавни длъжности след датата на последната публикация, в публичния регистър са постъпили съответните декларации - встъпителни или финални.

Задължените лица са длъжни да подават съответните декларации в едномесечен срок от датата на назначаване/освобождаване. В нов едномесечен срок тези лица могат да правят промени в подадените декларации.

Публикацията днес отразява състоянието на подадените декларации в публичния регистър до 31 юли 2013 г.

Декларациите и уведомленията, както и имената на лицата, неподали в законоустановения срок декларации, изискващи се по закона, в рамките на целия период от 1 януари 2013 г. до 31 юли 2013 г., са публикувани в Регистъра на лицата, заемащи висши държавни длъжности, достъпен през интернет страницата на Сметната палата - банера вдясно. След влизане в регистъра се кликва на „Регистър на лицата, заемащи висши държавни длъжности“ – „За 2013 г.“

Списъкът на лицата, които не са подали декларации в законоустановения срок, се изпраща на изпълнителния директор на НАП за предприемане на действия по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, както и на председателя на ДАНС.