13.01.2017 г.

Сметната палата публикува 359 встъпителни и 264 финални имуществени декларации на лица,  заемащи висши държавни и други длъжности, подадени в периода от 21 юни до 30 декември 2016 г., по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности.

Декларации в законоустановените срокове за периода от 21 юни до 30 декември 2016 г. не са подали 19 задължени лица. Съгласно Закона встъпителните и финалните декларации трябва да се подадат до един месец след встъпване или освобождаване от длъжност.

Публикацията може да бъде намерена на интернет страницата на Сметната палата, в „Регистър на лица, заемащи висши държавни длъжности”. След влизане в регистъра се кликва на „Публикуване в края на годината“, „За 2016 година“.

Важно уточнение:

Публикацията съдържа цялостна информация за всички  имуществени декларации, подадени през 2016 г. пред Публичния регистър. В нея се включват и декларациите, които са подадени до 30 април 2016 г. и бяха оповестени на интернет страницата на Сметната палата на 20 юни 2016 г.

При отваряне на конкретна декларация на лице, в заглавието й е посочена „дата на встъпване/освобождаване от длъжност“, като за новопубликуваните сега декларации тази дата е от периода между 21 юни и 30 декември 2016 г.

В случаите на неподаване на декларация от лицата, попадащи в обхвата на закона, Сметната палата уведомява изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на глава четиринадесета или петнадесета от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност".

Резултатите от извършените последващи ревизии от Националната агенция за приходите се публикуват в раздел „Публичност на имуществото” - Отговори от НАП, на интернет страницата на Сметната палата.