28.09.2023 г.

На своите заседания през септември Сметната палата прие и последните седем доклада от забавените през годините 57 одита за съответствие, включени в годишните програми за одитната дейност на Сметната палата за периода 2016-2021 г. Забавянето в сроковете за приемане бе установено в началото на януари 2023 г. и за девет месеца бе преодоляно.

Шест от приетите през септември забавени доклади са за одити на управлението на публични средства в общини, един е за одит на управлението на публични средства и дейности в министерството на земеделието, храните и горите за периода 2016-2017 г.

Всички забавени доклади са оповестени на интернет страницата на Сметната палата.

Общо 73 одитни доклада е приела Сметната палата през септември. Сред тях са одити за годишните финансови отчети /ГФО/ на общини, на университети /Икономически университет Варна, Национален военен университет „В-Левски“ – В. Търново, Пловдивски университет, УАСГ, Селскостопанска академия/ , ГФО на администрацията на президента, на ДАНС, на Държавната комисия по сигурност на информацията, както и на министерствата на здравеопазването и на образованието. Приет е и докладът за одита на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Част от одитните доклади, приети през септември от Сметната палата, вече са публикувани на интернет страницата на институцията, останалите предстои да бъдат оповестени веднага след приключване на вътрешната процедура по проверка за спазване на изискванията на Общия регламент и Закона за защита на личните данни.   

За последните два месеца Сметната палата е приела общо 169 доклада.