14.01.2014 г.

Председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров и заместник-председателите Валери Апостолов и Цветан Цветков представиха на пресконференция Програмата за одитната дейност на Сметната палата за 2014 г.

Приоритетните области в нея са: -    Изпълнение на Националната програма за реформи Европа 2020 в областта на здравеопазването; социалната политика; околна среда и устойчиво развитие; наука и образование. -    Последователно налагане на принципите за добро управление в публичния сектор, включително на: финансова стабилност; сигурност; правосъдие; вътрешен ред; управление на средствата от Европейския съюз; -    Участие в съвместни координирани одити с одитни институции на други държави, в съответствие със стратегическите цели на ИНТОСАЙ и ЕВРОСАЙ.
В тези области са определени следните критерии за избор на  обекти за одит: социална значимост; обществен интерес; размер на публичните средства; липса на одит през последните две години и възможности за подобрения. Сметната палата е заложила в одитната си програма за 2014 г. общо 466 одитни задачи. Одитите на изпълнението, при които изследваме ефективност, ефикасност и икономичност на управлението на публичните средства, са 17.  Специфичните одити, при които са специфични обектите за одит, са общо 19. Одитите за съответствие на финансовото управление са 62.
Финансовите одити , които приключват със заверка на годишните финансови отчети за 2013 г. на първостепенните разпоредители - централни ведомства и администрации, общини с бюджети над 10 млн. лв., и др. организации, са 184. С текущ контрол на периодичните отчети за 2014 г. ще бъдат обхванати също 184 първостепенни разпоредители с бюджетни кредити.
Сред одитите с висока обществена значимост са:
- Одити на изпълнението: Дейност по оказване на спешна медицинска помощ. Съществуват много сериозни проблеми в дейността на спешната медицинска помощ у нас и те са свързани с недостатъчен или неквалифициран персонал; недостатъчна финансова и материално-техническа осигуреност, недобра координация, недостатъчно, ненавременно извършени ремонти; неизградена инфраструктура и др. Управление на административния капацитет в администрациите на изпълнителната власт (централни администрации). Сметната палата ще провери какво е количеството и качеството на държавната администрация у нас, какво е движението на кадри между отделните администрации и вътре в самите администрации. Изпълнение на Националната стратегия за научни изследвания. Стратегията е приета от Народното събрание през 2011 г., за да подпомогне развитието на науката в България и превръщането й във фактор за развитието на икономиката. Целевата група са университети, научни институти и други организации, занимаващи се с научно-изследователска дейност. В европейски план една от основните цели до 2020 г. е инвестициите в научна и развойна дейност да достигнат 3% от БВП.
Мерки за гарантиране на социална защита на уязвимите групи от населението
. Ще се провери доколко са ефективни мерките, насочени към социално слаби, безработни, деца, възрастни хора, многодетни семейства, инвалиди и др., и дали влагането на огромен финансов ресурс и до каква степен се постига националната цел за намаляване на броя на живеещите в бедност с 260 000 души до 2020 г. Одитът е и участие в съвместен проект в рамките на Работна група към ИНТОСАЙ. Проекти за енергийна ефективност на жилищата и жилищните сгради в България. В последните години бяха приети редица законодателни мерки и програми за развитие на пазар за обновяване на остарелия жилищен фонд, но въпреки това няма цялостно решение на проблема по обновяване на сградния фонд и управлението на собствеността. От саниране или цялостна модернизация се нуждаят около 18 700 многофамилни сгради, в които живеят 2.7 млн. българи, или общо около 720 000 апартамента. Размерът на необходимите инвестиции надхвърля 7 млрд. лв.
Изпълнение на Националната програма за интеграция на бежанците в Република България. Одитът ще бъде насочен основно към това как се интегрират чужденците в България. От 1993 г. досега в България са влезли над 25 хиляди чужденци у нас. Предоставен е статут на бежанци на 1 556 лица, направен е отказ на 6 748 лица, даден е хуманитарен статут на 5 738, прекратени са 7 800 производства, прекратен е статута на бежанци на 361 лица. Изпълнение на мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери" на Програмата за развитие на селските райони. Одитът обхваща периода от 2008 г. до средата на 2014 г. Ще се провери правилно ли са усвоени средствата, има ли промяна в начина, по който работят стопанствата, каквато е целта на мярката. До октомври 2013 г. по мярката са подадени близо 7 хиляди заявления за кандидатстване. Сключени са над 5 300 договора в размер на 263 млн. лв. Извършени са плащания по над 8 500 проекта за над 200 млн. лв. Ефективност и ефикасност на контролната дейност по безопасност и качество на храните. Ще се провери доколко са защитени здравето и интересите на потребителите посредством осъществявания от Българската агенция по храните контрол за безопасност и качество на храните.
 - Специфични одити: Задължителни са и следните специфични одити: на отчетите за изпълнението на централния бюджет и на държавния бюджет на Република България, на бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса, както и на отчета на бюджетните разходи на Българската народна банка.  Във връзка с предстоящите избори за евродепутати съгласно Изборния кодекс ще бъде направен одит за съответствие на декларираните приходи и реално извършените разходи във връзка с предизборната кампания на участниците в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, проведени през 2014 г. Пак по Изборния кодекс са одитите на кампаниите за частични избори за кметове през 2013 г. По Закона за политическите партии е одитът на финансовата дейност и управлението на предоставеното имущество на политическите партии за 2013 г. През тази година партийните одити ще приключат с обобщени доклади за улеснение за потребителите на информацията.   Одит на „Метрополитен” ЕАД. Дружеството е едно от всички 63 търговски дружества на Столична община, но е с висок приоритет. Засяга голям брой граждани - не само жителите на София, но и временно пребиваващи в столицата. Одит на „Български пощи” ЕАД. Предоставянето на пощенски услуги, парично-преводна и разплащателна дейност в цялата страна, включително и в най-малките населени места, обуславя голямата социалната значимост на дружеството. Сметната палата не е извършвала одит в дружеството. Одит на „Безконтактни мултиплексорни вериги” ЕООД.  Дружеството предизвика силен обществен и медиен интерес с факта, че е най-големият дарител на МВР. Министърът на вътрешните работи упражнява правата на държавата като едноличен собственик на капитала на дружеството. При одита за съответствие при финансовото управление на Министерството на вътрешните работи за периода от 01.01.2010 г. до 31.05.2013 г., възложен от Народното събрание, Сметната палата констатира проблеми, свързани с финансовите взаимоотношения на дружеството с МВР. Дружеството също не е одитирано от Сметната палата. Одит на Държавен фонд за гарантиране и устойчивост на държавната пенсионна система – т. нар. Сребърен фонд – висока социална значимост, засилен обществен интерес и голям размер на публичните средства, които се  акумулират и управляват. Към 30 ноември 2013 г. те са 2 322 млн. лв. на седмичен безлихвен  депозит в БНБ.
Качеството на образованието и развитието на науката са социално значими области, в която резултатите от последното изследване на PISA (Програма за международно оценяване на учениците) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие очертават редица проблеми. Поради силния обществен интерес и социалната значимост Сметната палата ще одитира всички търговски дружества в тази област:„Образование и наука“ ЕАД, „Ученически отдих и спорт“ ЕАД, „Студентски столове и общежития” ЕАД. Същевременно ще се извърши и одит и на министъра на образованието и науката, за да се провери управлението и контролът, осъществяван от едноличния собственик на капитала в трите търговски дружества- именно министърът, и взаимоотношенията им. Четирите одита ще обхванат целия отрасъл наука и образование. Одит на договор за предоставяне на концесия за подземни природни богатства - златно-медно-пиритни руди, чрез добив от находище "Челопеч" - Софийска област, предоставена на "Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД. Срокът на концесията е 30 г. от 26 юли 1999 г. Съгласно договора, концесионерът се задължава да заплаща годишно възнаграждение в размер на 1,5 на сто от стойността на металите -мед, злато и сребро. От Сметната палата не е извършван одит на концесионния договор. Одити за съответствие при финансовото управление:
Сметната палата залага и на тематичните одити за съответствие в общините. Например, два одита за съответствие при управлението на предоставените от бюджетите за 2013 г. и 2014 г. трансфери за местни дейности за зимно поддържане и снегопочистване на общинските пътища в Северна България и от Южна България. Ще бъде проверено изразходването на целевите средства в 17 общини в Северна и 11 общини в Южна България.
В общините ще бъдат изследвани и  други основни области - на обществените поръчки, на управлението и разпореждането с имущество, на администрирането и разходването на приходите от местни данъци и такси и на действията, свързани с възникване, изменение и погасяване на правото на собственост.
В програмата са включени второстепенни разпоредители, които не е възможно да бъдат анализирани в рамките на одит на първостепенния им разпоредител. Тези второстепенни разпоредители обаче има огромни бюджети и дейности, често по-големи от първостепенния. Такива одити са : •    Агенция Пътна инфраструктура. Там бяха открити сериозни проблеми при предишен одит на Сметната палата, извършен през 2009 г. за периода 2006 г., който беше изпратен в прокуратурата. Агенцията управлява милиарди по проекти, които са свързани с възлагане на обществени поръчки. •    Агенция по вписванията - извършва дейност с широка социална значимост и това налага изпълнението на одит, с който да се установи законосъобразността на взети решения. •    Агенция за социално подпомагане – управлява значителни финансови ресурси, като бюджетът й е над 800 млн. лв. и са предоставени за управление 484 имота, както и проекти по линия на фондове и програми на ЕС на стойност близо 60 млн. лв. Агенцията изпълнява функции с висок обществен и медиен интерес. •    Изпълнителна агенция по горите – направени са промени са в цялостната дейност на агенцията. Агенцията има проекти по фондове и програми на ЕС.
Други ведомства, които ще бъдат одитирани са Българска агенция за инвестиции, Комисия за регулиране на съобщенията, Комисия за защита на потребителите, Служба „Военна полиция”, Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община, Държавната комисия по стокови борси и тържища и др. Одитите за съответствие ще са насочени и към културата и висшето образование. Примери за такива одити са на Държавен културен институт „Културен център „Двореца” гр. Балчик” на Медицински университет Плевен и Технически университет Габрово и Национална спортна академия.
Обществени поръчки и/или управление и разпореждане с имуществото, както в някои случаи и действия, свързани с правото на собственост, ще се одитират  в общините Добрич, Свищов, Хасково, Сливен, Поморие, Главиница, Златоград, Елхово. Одити на местни данъци и такси и/или управление и разпореждане с имуществото ще се извършват в общините Банско и Русе.
Предвидени са и одити за съответствие на фондове и програми по линия на фондове и програми на ЕС в областите Околна среда и Регионално развитие.