07.10.2021 г.

В резултат на финансовите одити, извършени от Сметната палата през 2020 г.,  са коригирани неправилни отчитания във финансовите отчети на бюджетните организации в размер на 3,56 млрд. лв.

Това показва отчетът на Сметната палата за дейността й през 2021 г., който представя синтезирано констатации и изводи от осъществените 315 одита през 2021 г., представляващи надеждна информация за състоянието на публичния сектор.

От тях 264 са финансовите одити. Чрез предоставената възможност за коригиране на установените неправилни отчитания по време на самия финансов одит, институцията помогна на бюджетните организации да подобрят отчетността си и тя да е надеждна база за вземане на управленски решения на институционално, регионално и национално ниво.

Отчетът съдържа и резултатите от извършените през 2021 г. 35 одита за съответствие на правната рамка, 7 одити на изпълнението, и 9  специфични одити.

При одитите за съответствие са констатирани съществени несъответствия при системите за финансово управление и контрол, при възлагането на обществени поръчки, при управлението на имуществото и бюджетите на общините.

При одитите на изпълнението са установени слабости, сред които най-съществени са: Неясно формулирани стратегически цели и приоритети; Липсващи или неподходящо определени критерии и показатели, целеви и базови стойности, вътрешни правила; непостигнати критерии и показатели; забавено изпълнение и многократно отлагане на срокове; непоследователност и несистематичност при управление на ключови процеси и дейности.

С 9 специфични одита институцията алармира първа за: неефективната  дейност на Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“; неефективния контрол върху изпълнението на концесионните договори за добив на подземни богатства; субсидията за политически партии и коалиции, която за периода от 26.05.2016 г. до 25.06.2019 г. е преизчислена и частично възстановена в бюджета, и др.

За установените най-проблемни области Народното събрание и парламентарните комисии са информирани с предоставените им 19 одитни доклада. На Прокуратурата на Република България са изпратени 6 одитни доклада, при които има съмнение за данни за престъпление. За предприемане на действия на Министерския съвет са изпратени 59 одитни доклада, на председатели на общински съвети - 22, на Агенцията за държавна финансова инспекция - 77,  на Националната агенция за приходите - 2.

Със своите одити Сметната палата ще продължи усилията си да допринася за укрепване на отчетността, прозрачността и почтеността в държавните и публичните организации ти в преследването на целта - промяна на живота на българските граждани.