02.06.2017 г.

Сметната палата получи почетна грамота на XX-та Национална среща на финансистите, организирана от Националното сдружение на общините в България. Отличието се присъжда за цялостна подкрепа и партньорство за устойчиво развитие на местните финанси от страна на Сметната палата.

Общините и сдружението имат  верен съмишленик и това е Сметната палата на Република България, като целта ни е да помогнем с всички сили в рамките на нашите компетентности общините да преодоляват слабости и грешки в управлението, каза по време на срещата Цветан Цветков, председател на Сметната палата.

Според социологическо проучване на Алфа Рисърч общините виждат голям ефект от препоръките на Сметната палата в одитните доклади, като 87,7 процента от общините - областни центрове, отговарят абсолютно категорично, че препоръките са полезни за тях и  нито един представител на общините не отрича ефективността им.

Нашите одити са вашата незаменима експертна помощ за подобряване на финансовата дисциплина, за по-голяма ефективност при използване на публичните ресурси, за преодоляване на слабостите при прилагането на Закона за обществените поръчки, за по-добро управление на средствата от ЕС, каза още по време на срещата г-н Цветков.