07.12.2023 г.

Делегация от Сметната палата, водена от председателя Димитър Главчев, взе участие в среща на ръководителите на върховните одитни институции (ВОИ) на държавите от Инициативата „Три морета“. От страна на Сметната палата във форума на високо равнище, който се проведе от 4 до 6 декември 2023 г. в гр. Варшава, Република Полша, присъстваха Тошко Тодоров, заместник-председател на Сметната палата, и Коста Стоянчев, директор на дирекция „Международна дейност и проекти“.

Инициативата „Три морета“  (ИТМ) е регионален формат на сътрудничество, обединяващ 12 държави-членки на Европейския съюз от Централна и Източна Европа – Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чешка република. Инициативата е лансирана през 2016 г. в Дубровник, Хърватия.

Целта на ИТМ е да насърчи икономическото сътрудничеството между страните участнички чрез изграждането на трансгранична инфраструктурна свързаност в областта на транспорта, енергетиката и дигиталната сфера, като акцент се поставя върху изоставащото направление по оста север-юг. По този начин се цели и подпомагане на икономическото сближаване в рамките на ЕС.

Главен инструмент за постигне на целите на ИТМ е създаденият през 2019 г. Инвестиционен фонд, а основна тема на срещата във Варшава бе извършването на външен одит на средствата, инвестирани за осъществяване на проектите по Инициативата. Контролът за прозрачното разходване на средствата е сред предпоставките за повишаване на доверието на инвеститорите в ИТМ, както и за привличане на бъдещи такива, които да получат увереност, че техните средства се оползотворяват законосъобразно, ефективно, ефикасно и икономично.

В своето изказване по време на срещата Димитър Главчев заяви подкрепата на българската Сметна палата за Инициативата „Три морета“, като изрази своето убеждение, че съвместната работа на ВОИ в тази област ще ги утвърди като още по-силни, разпознаваеми и иновативни институции. Председателят на Сметната палата изтъкна приноса на България към Инициативата, като припомни, че по време на Шестата среща на върха на ИТМ през юли 2021 г. в гр. София бе приета съвместна декларация, която е израз на общата политическа воля на страните за по-нататъшно засилване на сътрудничеството за подобряване на свързаността в трите ключови сектора - енергетика, транспорт и цифровизация, както и в допълнителната приоритетна област, предложена от България - свързаност в областта на образованието, науката и иновациите. Димитър Главчев обърна внимание, че е необходимо усилията на върховните одитни институции  да се насочат към извършване на кооперативни одити с трансгранично значение след преценка относно средствата и дейностите, които съгласно нормативните разпоредби попадат в обхвата на техните одитни правомощия.

Ръководителите на ВОИ от Инициативата „Три морета“ приеха споразумение за партньорство и сътрудничество, с което изразиха готовността си да извършват одити на публични средства, свързани с ключови инвестиционни проекти от ИТМ, в рамките на своите одитни правомощия и съгласно приетите си работни планове.

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев удостои ръководителя на ВОИ на Полша г-н Мариан Банаш с юбилеен медал на Сметната палата, като му благодари за положените усилия да включи и върховните одитни институции в партньорството по Инициативата „Три морета“.

В рамките на събитието бе проведена и среща с г-жа Гражина Игначак–Бандих, председател на Канцеларията на Президента на Република Полша, на която г-н Главчев припомни, че подкрепата на Република България за Инициативата „Три Морета“ е дългогодишна. Той даде пример с личната си ангажираност с темата още преди 2017 г. в качеството си на заместник-председател, а впоследствие и председател на Народното събрание на Република България.