04.07.2013 г.

Сметната палата организира кръгла маса “Регулиране на цените и контрол за спазването им, упражняван от ДКЕВР по отношение на доставчиците на топлинна енергия, електроенергия, вода, природен газ”, която се проведе днес в столичния хотел “Шератон София Хотел Балкан”.

В нея участваха представители на министерствата на икономиката и енергетиката, труда и социалната политика и околната среда и водите, на производители и потребители на електроенергия, газ и доставчици на ВиК услуги, както и на омбудсмана.  
Кръглата маса откри председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров, а медиатор бе заместник-председателят Валери Апостолов.
    
Повод за провеждането й е одитът на Сметната палата,  възложен с решение на Народното събрание от 20 февруари 2013 г. за регулирането на енергийните цени и контрола за спазването им. Одитът трябва да обхване периода от 1 януари 2007 г. до 30 април 2013 г. Сметната палата трябва да внесе в парламента окончателния си доклад за него до 15 септември 2013 г.

Целта бе енергийната тема да се дискутира и изясни с повече специалисти, експерти в своята област преди да е приключил одита, така че когато стане готов одитният доклад на Сметната палата, да дава вярна картина на системата, да посочва проблемите, които най-спешно трябва да се отстранят, както и възможните решения за преодоляването им, посочиха проф. Димитров и заместникът му.