25.01.2017 г.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков връчи златен плакет и юбилеен медал „130 години Сметна палата”на Цецка Цачева - председател на 43-то Народно събрание на Република България и на Менда Стоянова - председател на Комисията по бюджет и финанси на 43-то Народно събрание. Той награди с юбилеен медал и Диана Йорданова - председател на Постоянно действаща подкомисия по отчетност на публичния сектор. Наградите се присъждат с решение на Сметната палата за техния принос за усъвършенстването на законодателството в областта на одита и финансовата отчетност и за развитието на Сметната палата на Република България.

На церемонията днес в Народното събрание присъстваха и заместник-председателите на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров.

Г-жа Цецка Цачева и г-жа Менда Стоянова вложиха своя професионален опит за подобряването на законодателството в областта на контрола в публичния сектор, за привеждането му в съответствие с международните стандарти, както и за въвеждането на най-добрите международни одитни практики, посочи г-н Цветков. По времето на техния мандат бяха приети нови закони за Сметната палата, независимия финансов одит и счетоводството и бяха изменени и допълнени законите за вътрешния одит в публичния сектор и за публичните финанси. Работата на г-жа Диана Йорданова като председател на подкомисията по отчетност на публичния сектор допринесе за повишаването на информираността на Народното събрание и за по-доброто анализиране на резултатите от одитната дейност на Сметната палата.

Председателят на парламента Цецка Цачева благодари за наградата от тази изключително важна институция и отбеляза, че Народното събрание и Сметната палата са си взаимодействали и са работили в синхрон в интерес на държавата.

Връзката на Сметната палата с Народното събрание е много тясна. Върховната одитна институция на България е от парламентарен тип и нейната основна задача е, контролирайки как се харчат парите на гражданите, да предоставя обективна информация на Народното събрание.