15.01.2015 г.

Днес в зала “Пирин” на хотел “Шератон” се проведе заключителна пресконференция по повод приключването на проекта “Подобряване на професионалната компетентност на служителите в Сметната палата на Република България за осъществяване на ефективна и ефикасна одитна дейност“, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Администрати вен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Изпълнението на проекта започна в средата на 2013 г. Общата стойност на договорената безвъзмездна финансова помощ е 2 125 656,23 лв.

Общата цел на проекта е укрепването на капацитета на Сметната палата на Република България за осъществяване на ефективен и ефикасен независим външен одит в публичния сектор. Изпълнението на общата цел на проекта съответства на стратегическата цел на Оперативна програма „Административен капацитет“ за подобряване на работата на държавната администрация за реализиране на ефективни политики, насочени към гражданите и бизнеса, и е в съответствие с основната функция на Сметната палата за извършване на контрол и одит на организациите в публичния сектор.

Проектът беше насочен и към постигане и на следните специфични цели:

1. Повишаване на ефикасността на одитната дейност чрез обучения за прилагане на специализиран одитен софтуер;

2. Повишаване на квалификацията и уменията на одиторите чрез специализирани обучения;

3. Повишаване на капацитета за прилагане на Международните стандарти на Върховните одитни институции (МСВОИ).

Проектът е с обща продължителност 18 месеца и приключи през месец януари 2015 г.

Всички заложени по проекта дейности са изпълнени в пълен обем, като в резултат от възложените обществени поръчки е реализирана икономия на средства спрямо договорения размер на безвъзмездната финансова помощ.

В рамките на проекта са проведени 56 обучения, в които са обучени общо 1158 служители на Сметната палата от одитните отделения, от дирекции “Развитие на одитната дейност” и “Правно-нормативно осигуряване”, както и от отдел „Административно обслужване и информационни технологии“. Обучените служители са получили сертификати за участието си в различните обучения по проекта.

По дейност „Въвеждане на Наръчника за прилагане на МСВОИ и одитната дейност в специализирания одитен софтуер Пентана и организиране и провеждане на обучения за използване на този софтуер при планирането и управлението на одитната дейност и одитните задачи“ в специализирания софтуер „Пентана” са въведени  раздели и стъпки от 5 модула на Наръчника за прилагане на МСВОИ и одитната дейност на Сметната палата. Проведени са и общо 18 обучения, разделени по модули, за използване на специализирания одитен софтуер „Пентата” при изпълнение на одитни задачи. В обученията са участвали 273 служители.

По дейност „Организиране и провеждане на обучение за работа със специализиран одитен софтуер ACL за анализи на бази данни и контрол“ са проведени планираните 6 обучения за общо 60 служители.

В резултат от обученията е повишена ефективността при обработване на данни за формиране на одитни извадки (основно при финансов одит) и за оценка на риска. След приключване на обученията, специализираният одитен софтуер ACL е приложен при извършването на 26 финансови одита.

По дейност „Организиране и провеждане на обучение за прилагане на Международните стандарти на Върховните одитни институции (МСВОИ)“ са проведени общо 13 обучения, в които участие взеха 329 служители. Обученията бяха тематично профилирани с представяне на одитните стандарти, приложими към различните видове одит, изпълнявани от Сметната палата. Съдържанието на обученията съчетаваше теоретична и практическа част, работа по групи, провеждане на тестове, решаване на практически задачи и възможност за запознаване с опита на други одитори от публичния и частния сектор.

По дейност „Организиране и провеждане на обучения по Наръчника за прилагане на МСВОИ и одитната дейност на Сметната палата“ са проведени 12 обучения с участие на  общо 323 служители, по време на които е представено съдържанието на новия Наръчник за прилагане на МСВОИ и одитната дейност на Сметната палата в различните му части, относими към видовете одит, изпълнявани от Сметната палата.

Участниците в обученията получиха отпечатания по проекта Наръчник за прилагане на МСВОИ и одитната дейност на Сметната палата.

По дейност „Организиране и провеждане на обучения за прилагане на специализирани одитни техники и методи“ са проведени общо 7 обучения по тематиката на одитните извадки, методите за статистически анализ и прилагането на социологически методи при одита на изпълнението. В обученията участваха 173 служители от одитните отделения и дирекция „Развитие на одитната дейност“. В резултат от обученията са разширени познанията на служителите от Сметната палата за използване на специфични одитни методи и техники, което се очаква да повиши ефективността и ефикасността на одитите.

По дейност „Външен одит на проекта“, в съответствие с изискванията на Оперативна програма „Административен капацитет” е извършен одит на разходите по проекта, който дава увереност на ръководството на Сметната палата и на органите по управление на средства от ЕС, че разходите по проекта са извършени в съответствие с националното и европейско законодателство.

По дейност „Дейности за информация и публичност“ фокусът на информационните дейности по проекта беше насочен към осигуряване на високо ниво на публичност и информираност за резултатите от проведените обучения. Информация за проекта и неговите цели, за дейностите и за резултатите от неговото изпълнение е текущо разпространена чрез официалната страница на Сметната палата. Организирани са встъпителна и заключителна пресконференция, на които са представени целите на проекта и резултатите от неговото изпълнение. Всички изработени в хода на изпълнението на проекта информационни и учебни материали са оформени в съответствие с изискванията за публичност на Оперативна програма „Административен капацитет” и са разпространени, съгласно предвиденото в договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.