23.09.2014 г.

На 23 септември 2014 г. Сметната палата за втори път участва в заседанието на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори.

Темата на участието бе финансиране на предизборната кампания, предоставяне на информацията в Единния регистър по Изборния кодекс и сроковете за това. 

Представителите на палатата запознаха борда със създадената организация за подпомагане на участниците в изборите при подаването на информация за регистъра и за осигуряването на нейната публичност. На интернет страницата на институцията са публикувани подробни указания и образците на отчети за финансирането на предизборната кампания

На срещата г-жа Дилета Касабова, член на Сметната палата, представи обобщените данни от регистъра и поясни, че участниците в изборите подават информация за получени дарения, средства от кандидати, безвъзмездно предоставени вещи и услуги, декларации за произход на средствата и за рекламните и социологически агенции, с които работят. Тази информация е динамична и се публикува своевременно в регистъра. Г-жа Касабова поясни, че Сметната палата ще установи дали има нарушения на Изборния кодекс, свързани с финансирането на предизборната кампания, при одита за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи от участниците в изборите, който ще бъде извършен след приключване и отчитане на кампанията.

Петя Димитрова, началник на отдел „Правен” в Сметната палата посочи, че при предишни кампании основните констатирани нарушения са за непредставени данни за дарители и декларации за произхода на средствата. Тя разясни, че правомощията на институцията са свързани с издаване на наказателни постановления за установени административни нарушения на Изборния кодекс.