05.04.2016 г.

Сметната палата и Фискалният съвет ще си сътрудничат в осъществяването на общата им мисия – да пазят държавния бюджет.  Това стана ясно на срещата вчера в Сметната палата между нейния председател Цветан Цветков, заместник-председателите Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров, членът на палатата Емил Евлогиев, и ръководството на Фискалния съвет - председателят  проф. д-р Борис Грозданов и членовете на съвета - доц.д-р Григорий Вазов, Дора Андреева, Любомир Дацов и Юнал Тасим.

Сметната палата е държавна институция с история, а ние сега започваме, изтъкна в началото на срещата проф. Грозданов, но изрази желанието на Фискалния съвет да допринася за  устойчивост на публичните финанси като се превърне в орган, който сериозно подпомага работата на парламента.

Г-н Цветков заяви амбицията на Сметната палата със своите становища да информира Народното събрание за реалното изпълнение на приходната и разходната част на бюджета, Националната здравноосигурителна каса и Националния осигурителен институт, като за целта в момента се разработва специална методология. Досега становищата са давани въз основа на осъществяваните стандартни одити.

Сметната палата ще представи пълна картина на финансовата отчетност в обобщен доклад за резултатите от финансовите одити и заверки на годишните финансови отчети. Докладът ще съдържа препоръки за подобряването на отчетността в публичния сектор и ще бъде внесен в Народното събрание и при министъра на финансите.

Бюджет, насочен към резултати - за нас това е професионална кауза, каза в заключение  председателят на Сметната палата, очертавайки възможните области за сътрудничество с Фискалния съвет.

Участниците в срещата бяха единодушни, че са необходими общи усилия за защита на икономическата целесъобразност при разходването на публичните средства.