09.01.2024 г.

За по-активно взаимодействие в борбата с корупционните практики, сигурността на информацията и киберсигурността се договориха на проведена днес среща председателят на Сметната палата Димитър Главчев и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев. В срещата участваха директорът на Специализирана дирекция „Финансова сигурност“ на ДАНС Недялко Петков и служители от Звено „Сигурност“ и Звено за борба с корупцията, подкупването и прането на пари в Сметната палата.


Сътрудничеството ще се осъществява при по-бързо взаимодействие и оперативност както при сигнали за корупция по отношение на обектите в публичния сектор, одитирани от Сметната палата, така и по отношение на подобни явления в самата институция, ако бъдат констатирани такива.


Изключително важен аспект на сътрудничеството ще бъде информационната и кибер-сигурността, тъй като Сметната палата борави с данни и съхранява информация във връзка с одитната си дейност по Закона за Сметната палата и по други специални закони – Закона за политическите партии, Изборния кодекс, Закона за обществените поръчки и др.