26.09.2014 г.

На 26 септември 2014 г., петък, Сметната палата и четири неправителствените организации - Асоциация “Прозрачност без граници”, Институт за развитие на публичната среда, Сдружение „Гражданска инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ)” и Сдружение „Българско сдружение за честни избори и граждански права – национална асоциация”, подписаха Меморандум за партньорство.
Подпис под меморандума поставиха председателят на Сметната палата Лидия Руменова и ръководителите на неправителствените организации, съответно Калин Славов, Антоанета Цонева, проф. Михаил Мирчев и Христо Хинов. На събитието присъстваха членът на Сметната палата Дилета Касабова, служители и журналисти.
Подписвайки меморандума Сметната палата и НПО обединяват усилията си за подобряване на прозрачността и публичността на финансирането на предизборните кампании на участниците в изборите.
Те ще се информират взаимно за идентифицираните негативни практики и тенденции в областта на финансирането, медийното им отразяване и др. Ще си обменят информация. Ще изготвят съвместни документи. Ще си оказват експертна помощ.
Ще се популяризират и добри практики при финансиране, отчитане и контрол на предизборните кампании.
При необходимост ще бъдат инициирани и промени в изборните правила, така че да не се допускат възможности за заобикаляне на законовите изисквания и ограничения.

Целта на меморандума е да създаде условия за по-доброто прилагане на правомощията на Сметната палата като контролен орган по Изборния кодекс, и повече граждански контрол, каквато е ролята на неправителствените организации, каза председателят на Сметната палата Лидия Руменова, на брифинг с журналисти след подписването. С документа продължаваме традиционните си отношения с неправителствените организации, те разполагат с различни форми за наблюдения на изборния процес и информацията от тях може да ни бъде много полезна за одитите, допълни г-жа Руменова.

От неправителствените организации изказаха удовлетворение за настоящия меморандум и отчетоха подписването му като напредък и добра основа за повече прозрачност и борба срещу скритото финансиране на изборите.

Меморандум за партньорство